Obserwujemy wyższy od oczekiwanego wzrost cen trzody chlewnej, jednak coraz większa konkurencja ze strony krajów trzecich stawia pod znakiem zapytania przyszłość europejskich producentów wieprzowiny.

Czerwiec minął nam pod znakiem spokojnego wzrostu wartości trzody chlewnej na rynku. Zgodnie z oczekiwaniami, wraz ze wzrostem temperatury wzrasta popyt na wieprzowinę. Popyt ten nie jest jakiś oszałamiający, jednakże niezwykle niska podaż winduje ceny do nowych rekordów. W tym spokojnym okresie nastąpił jednak ruch nieoczekiwany, a dokładniej ostatnia w czerwcu sesja VEZG w Niemczech, która wyskoczyła do góry o 7 centów. Nie pozostało to bez wpływu na rynek polski, gdzie coraz częściej obserwujemy stawki powyżej 12 zł w klasie E (co daje około 9,50-9,60 zł za kg żywej wagi). Cena tucznika to jedno, ważniejsze jest jednak to, jak ma się relacja tego co uzyskujemy za świnie, z tym, ile kosztuje nas ich wyprodukowanie, wyżywienie. Podstawowym systemem żywienia świń w Polsce jest żywienie na sucho, z wykorzystaniem zbóż paszowych, którego głównym przedstawicielem jest jęczmień paszowy. W obecnym czasie jest on nad wyraz korzystny dla nas, co pokazuje poniższa grafika.

....

 

link do artykułu

 

źródło: www.3trzy3.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj