Według wyników badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Wageningen w Holandii, emisja CO2 w hodowli trzody chlewnej została zmniejszona o 43 proc. w ciągu ostatnich 32 lat. Ulepszenia wynikały między innymi ze zwiększonej konwersji paszy, mniejszej produkcji gnojowicy i zoptymalizowanego jej przechowywania.

Badania potwierdziły redukcję

Od 1990 roku holenderscy hodowcy trzody chlewnej byli w stanie zredukować emisję gazów cieplarnianych ze swoich zwierząt o 43 proc. na kilogram żywej wagi zwierzęcia. Tak przynajmniej wynika z badania przeprowadzonego przez Uniwersytet w Wageningen i firmę konsultingową Blonk Sustainability na zlecenie organizacji branżowej Coalition Vitale Varkenshouderij.

 

link do artykułu

 

źródło: www.gov.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj