Niemieccy naukowcy w ramach krajowego projektu badawczego FINGER porównali skuteczność i wpływ na środowisko immunokastracji oraz kastracji chirurgicznej. Ocenie poddano również zdrowie zwierząt, jakość mięsa i przydatność do przetwórstwa, oraz opinię konsumentów.

Badacze we wspólnej deklaracji podkreślili, że immunokastracja nie ma istotnego niekorzystnego wpływu na jakość produktu i stanowi bardziej przyjazną zwierzętom, bezpieczną i ekologicznie zrównoważoną alternatywę dla kastracji chirurgicznej. Ponadto poparli również żądanie o umożliwienie immunokastracji w produkcji ekologicznej. Sygnatariusze uważają, że oddzielne etykietowanie i sortowanie zwierząt lub tusz poddanych immunokastracji, co de facto obniża wartość, nie jest ani konieczne, ani obiektywnie uzasadnione.

Główne wnioski zawarte w deklaracji:

  • Bilans CO2 produkcji mięsa świń poddanych immunokastracji jest o 6-10% lepszy niż świń kastrowanych chirurgicznie, przede wszystkim ze względu na lepsze wykorzystanie paszy i tempo wzrostu,
  • Jakość tuszy, mięsa i tłuszczu knurków poddanych immunokastracji i tuczników jest porównywalna, przy czym płeć odgrywa podrzędną rolę w zakresie przydatności do przetwórstwa
  • Ogółem i niezależnie od płci nie występują wady dojrzewania mięsa (PSE czy DFD), natomiast z sensorycznego punktu widzenia można określić bardzo niską zawartość tłuszczu śródmięśniowego,
  • W przypadku immunokastracji nieprzyjemny zapach mięsa występuje jedynie w pojedynczych przypadkach, porównywalnie z częstością występowania u knurów kastrowanych chirurgicznie.

 

Całość artykułu link

Źródło: rind-schwein.de

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand