Dorota i Piotr Kosowscy z województwa wielkopolskiego przeciwstawili się współczesnym trendom, i zamiast dążyć do stałego zwiększania skali produkcji trzody, postawili na skrócenie łańcucha dostaw i samodzielne przetwórstwo wyprodukowanego żywca. Okazało się to strzałem w dziesiątkę.

Jak już nieraz pokazaliśmy, innowacje to nie tylko wdrażanie nowinek technicznych, wysokowydajnych genetyk, czy nowoczesnych środków produkcji. W dzisiejszych realiach prawdziwą innowacją okazuje się też swoisty powrót do korzeni. Z takim właśnie rodzajem innowacji mieliśmy przyjemność zetknąć się w gospodarstwie Doroty i Piotra Kosowskich z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego w północnej Wielkopolsce. Choć rolnicy prowadzą duże gospodarstwo wyspecjalizowane w produkcji roślinnej, w chowie trzody postawili nie na zwiększanie skali produkcji, ale na wzrost wartości dodanej.

Gospodarstwo Kosowskich prowadzone jest na areale.....

 

link do artykułu

źródło: www.farmer.pl

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand