Sto gramów mięsa zawiera 25% wysokiej jakości białka oraz ważne składniki odżywcze. Jednak mimo istotnej roli mięsa w diecie popularność zyskuje przekonanie, że rośliny mogą zastąpić produkty mięsne, a pasze, którymi karmi się zwierzęta, mogą posłużyć w wyżywieniu ludzkości w większym stopniu. Tymczasem brak mięsa w posiłkach może skutkować niebezpiecznymi niedoborami składników i prowadzić do chorób, w tym depresji.

- Diety niedoborowe, niedostarczające organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych składników budulcowych i energetycznych, muszą negatywnie wpływać na rozwój i funkcjonowanie organizmu człowieka, a szczególnie jego układu nerwowego – informuje prof. Jarosław Całka z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

 

Ministerstwo rolnictwa będzie bronić mięsnych wyrobów. Nazwy "szynka" czy "kiełbasa" zarezerwowane jedynie dla produktów z mięsa Ministerstwo Rolnictwa, postanowiło ukrócić nadużywanie terminów dotyczących nazw mięsnych w stosunku do produktów wegetariańskich.

Źródło: tygodnik-rolniczy.pl

LINK

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand