Konsumenci chcą – i powinni – wiedzieć, skąd pochodzi ich żywność - argumentuje Federalne Ministerstwo Żywności i Rolnictwa (BMEL), opowiadając się za obowiązkowym oznaczaniem pochodzenia na poziomie europejskim. Dotyczy to niepaczkowanego świeżego, schłodzonego lub mrożonego mięsa wieprzowego, owczego, koziego i drobiowego. Rozszerzenie oznaczania pochodzenia mięsa w Niemczech weszło w życie z dniem 1 lutego 2024 roku.

W ten sposób BMEL spełnia kluczowe żądanie niemieckich stowarzyszeń branży rolno-spożywczej. Niemiecki resort popiera obowiązkowe oznaczenie pochodzenia na poziomie państwa członkowskiego (np. "Niemcy") oraz dobrowolne oznaczanie regionu.

Źródło: www.bmel.de

LINK

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand