produkt polski

pietrainKnury przeznaczone są na ojców do krzyżowania towarowego.

Charakterystyka:

  • bardzo dobre wykorzystanie paszy
  • szybkie tempo wzrostu
  • bardzo małe otłuszczenie
  • bardzo duża zawartość mięsa w tuszy
  • wrażliwa na stres

Rasa pochodzi z Belgii, gdzie założono pierwszy związek hodowców świń pietrain. Do Polski świnie tej rasy dotarły w 1965 r. jako dar Polonii belgijskiej, angielskiej, francuskiej i szwedzkiej dla Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie (obecnie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski).

Ze względu na wybitną mięsność powszechnie stosowana w krzyżowaniu towarowym zwykle jako jeden z komponentów z rasą duroc lub hampshire.

Świnia średniej wielkości o długim, szerokim i mocnym grzbiecie. Określana mianem cztero-szynkowej, dzięki szczególnemu umięśnieniu łopatek i szynek. Łaciato umaszczona, przy czym rozmieszczenie ciemnych i białych łat jest nieregularne, często na białych łatach występuje rude owłosienie. Ma średniej wielkości głowę z prostym lub lekko załamanym ryjem oraz krótkimi i dość szerokimi uszami. Szyja jest krótka, dobrze umięśniona, bez wyraźnego podgardla. Klatka piersiowa jest pojemna o mocno wysklepionych żebrach. Posiada co najmniej 12 prawidłowo rozwiniętych sutków.

 Wyniki oceny w roku: 2023

Wartość hodowlana

Cecha

Knurki

Loszki

BLUP ZWH

10,07

10,19

Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej

Cecha

Knurki

Loszki

Przyrost dzienny stand. (g)

724

667

Średnia grubość słoniny stand. (mm)

7,6

7,7

Zawartość mięsa w tuszy stand. (%)

63,7

63,5

Poziom użytkowości rozpłodowej loch

Cecha

Wartość

Liczba prosiąt żywo urodzonych

11,70

Liczba prosiąt odchowanych

11,09

Liczba sutków

13,97

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand