euPIGlogo

Zwycięzcy Grand Prix 2018 w innowacyjnych praktykach stosowanych w produkcji trzody chlewnej

 

 

Ośmiu producentów trzody chlewnej z Europy zwyciężyło w międzynarodowym konkursie na innowacyjne praktyki w produkcji świń. Każdy z nich zdobył tytuł ambasadora dobrych praktyk w unijnym projekcie  EU PiG Innovation Group (Innowacyjna Grupa Produkcji Świń w UE).

Konkurs polega na corocznej  identyfikacji dobrych praktyk stosowanych w gospodarstwach trzodowych i rozpowszechnianiu ich wśród hodowców i producentów świń nie tylko w Europie.  Co roku zbierane są przykłady dobrych praktyk w 4 głównych kategoriach: precyzyjnej produkcji, jakości mięsa, dobrostanu i zdrowia. W każdej z tych kategorii co roku wybierane są po 2 zagadnienia istotne dla branży. W 2018 roku były to:

1. Precyzyjna produkcja

a) Redukcja emisji z budynków inwentarskich i gnojowicy (redukcja odorów, emisji gazów, zwiększenie wartości nawozowej gnojowicy).

b) Zwiększenie wydajności loszek i loch (częstotliwości oproszeń, wielkości miotu, przeżywalności prosiąt, skrócenie okresu od odsadzenia do wystąpienia rui, itp.)

2. Jakość mięsa.

a) Łatwe sposoby określania wagi świń do uboju. Techniki ważenia, wagi, itp.

b) Techniki wzbogacające smak mięsa takie jak techniki hodowlane, specjalna pasza, kastracja żeby mięso było bardziej smakowite.

3. Zdrowie

a) Alternatywne pasze bez tlenku cynku. Jak zapobiegać biegunkom u prosiąt bez tlenku cynku?

b) Optymalne strategia szczepień. Jakie szczepienia dla prosiąt, jakie dla loch, jakie dla tuczników?

4. Dobrostan

a) Luźny system utrzymania loch w czasie porodów i odchowu prosiąt przy lochach.

b) Przykłady dobrych materiałów manipulacyjnych, wzbogacających otoczenie świń, żeby się nie nudziły, żeby zaspokajały potrzebę rycia.

Zdobywcami Grand Prix EU PiG w 2018 roku są:

 

praktyka

kraj

Precyzyjna produkcja

codzienne usuwanie gnojowicy w celu zredukowania emisji gazów

Holandia

Poprawa wydajności loszek

Wielka Brytania

Jakośc mięsa

Łatwe ważenie tuczników przed klasyfikacją do uboju

Holandia

Oliwa z oliwek jako źródło tłuszczu w diecie świń

Belgia

Dobrostan

Zarządzanie porodami w przypadku oproszeń loch luzem, nie w kojcach porodowych

Austria

Nowoczesne materiały manipulacyjne dla świń

Hiszpania

zdrowie

Alternatywy dla tlenku cynku w paszach dla prosiąt

Belgia

Nowy system zwalczania PRRS

Belgia

Więcej szczegółów, zdjęcia i filmy dostępne będą wkrótce na stronie projektu

www.eupig.eu/best-practice/2018-grand-prix-winning-best-practices

Na stronie EUPiG można znaleźć wiele ciekawych informacji i praktycznych przykładów rozwiązań stosowanych w chlewniach w Europie. Wizyta na stronie projektu jest wizytą studyjna w kilku krajach jednocześnie bez konieczności podróżowania gdziekolwiek. Na stronie projektu hodowcy i producenci świń mogą znaleźć gotowe przykłady do zastosowania w swojej chlewni lub inspirację do wprowadzenia innowacyjnych rozwiązań u siebie.

Kontakt dla prasy:

Lynsey Greenwood Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. +44 (0) 1302 388814

Koordynator projektu:

Ben Williams Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. +44 (0) 24 7647 8623

Lista partnerów projektu EUPiG :

  • The Agriculture and Horticulture Development Board; (AHDB); Wielka Brytania
  • Beta Technology Ltd; (BETA); Wielka Brytania
  • Zuidelijke Land- EN Tuinbouworganisatie Vereniging; (ZLTO); Holandia
  • Stichting Wageningen Research; (WR); Holandia
  • Institut De Recerca i Tecnologia Agroalimentaries; (IRTA); Hiszpania
  • Centro Ricerche Produzioni Animali – C.R.P.A. S.P.A.; (CRPA); Włochy
  • Boerenbondvereniging voor Projecten vzw; (BB Projecten); Belgia
  • Teagasc – Agriculture and Food Development Authority; (TEAGASC); Irlandia
  • Agrifood and Biosciences Institute; (AFBI); Wielka Brytania
  • Veterinaermedizinische Universitaet Wien: (VETMEDUNIVIENNA); Austria
  • Interprofession Nationale Porcine; (INAPORC); Francja
  • Landbrug & Fødevarer; (L&F); Dania
  • Deutscher Raiffeisen-verband e.V.; (DRV); Niemcy
  • Vagoallat – ES Hus Szakmakozi Szervezet es Termektanacs; (VHT); Węgry
  • IFIP – Institut du Porc Association; (IFIP); Francja
  • Gran Suino Italiano; (OI GSI); Włochy
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego; (SGGW); Polska
  • Polski Zwiazek Hodowcow i Producentow Trzody Chlewnej Polsus; (POLSUS); Polska
  • Elainten Terveys ETT RY; (ETTAnimalHealth); Finlandia
 

Projket finansowany z funduszy UE z programu Horizon 2020 nr umowy 727933.

Horizon 2020
Unia Europejska opracowała 10 letnią strategię rozwoju pod nazwą Europa 2020. Strategia powstała w 2010 r. w celu stworzenia warunków do rozsądnego, zrównoważonego i  wspólnego rozwoju. W ramach dokumentu uzgodniono, że UE powinna osiągnąć do 2020 r. pozytywne wyniki w 5 dziedzinach: zatrudnieniu ludzi, badaniach I rozwoju, klimat/energia, edukacji i społecznej inkluzji oraz redukcji biedy.  Stwierdzono, że napędem dla pozytywnych zmian w  tych dziedzinach w Europie będzie 7 tzw. Inicjatyw flagowych. Jedną z inicjatyw jest „Unia innowacji”, czyli strategia UE, która stwarza korzystne warunki do rozwoju innowacyjnych pomysłów i wdrażania ich w praktyce w formie produktów i usług. Dzięki temu gospodarka Unii będzie się rozwijać i przybędzie miejsc pracy.

 

Horizon 2020 jest instrumentem finansowym służącym do wdrożenia Unii Innowacji:

  • Budżet wynosi prawie €80 bilionów w okresie 2014-2020 i jest to największy, dotychczasowy budżet na badania i rozwój w UE
  • Jest otwarty dla wszystkich
  • Ma 3 priorytety: zarządzanie przemysłem, doskonała nauka i zmiany społeczne. Szczegóły:


http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/what-horizon-2020

 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj