Po tym, jak tysiące osób wylądowały na kwarantannie w związku z ponad 700 osobami, u których wykryto koronawirusa w największej niemieckiej ubojni w Rheda-Wiedenbrueck, Lidl i Kaufland zmieniają politykę dotyczącą dostawców mięsa. Koniec z tzw. pracownikami zewnętrznymi.

W największej niemieckiej ubojni w Rheda-Wiedenbrueck potwierdzono obecność koronawirusa. Wykryto go u  ponad 700 pracowników, a na kwarantannę skierowano ponad 7 tysięcy osób, które mogły mieć kontakt z wirusem. Władze powiatu Guetersloh tymczasowo zamknęły także szkoły i przedszkola.

Robert Toennies, współwłaściciel koncernu mięsnego, do którego należy rzeźnia, domaga się odejścia z zarządu m.in. jego krewnego, który jest synem założyciela zakładu. Jego zdaniem działania zarządu spowodowały zagrożenie dla pracowników rzeźni oraz ludności. Za główny problem uznaje korzystanie z pracowników zewnętrznych, głównie z Europy Wschodniej i Środkowo-Wschodniej. Przez warunki pracy, a także zamieszkania, trudniej jest zapanować nad stanem zdrowia takich osób.

Te wydarzenia dały do myślenia władzom Lidla i Kauflandu. Obydwie spółki zdecydowały, że do stycznia 2021 r. wszyscy pracownicy, którzy będą brali udział w podstawowych procesach uboju, rozbioru i pakowania mięsa – niezależnie od tego, czy są pracownikami sieci handlowych, czy pracownikami firm dostarczających mięso do tych sieci – muszą być zatrudnieni na umowę o pracę. Oznacza to wyeliminowanie tzw. pracowników zewnętrznych z łańcucha podstawowego przetwarzania mięsa.

Dostosowanie się do tych wymogów potwierdziło już wielu dostawców, w tym Westfleisch, Tönnies Group, Willms Fleisch, Landgeflügel, Heidemark GmbH, Hubers Landhendl, Plukon Food Group Germany, Baumann, Schiller Fleisch i Wiesenhof.

Źródło: www.wiadomoscihandlowe.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj