Rabobank koryguje swoje prognozy dotyczące produkcji wieprzowiny na 2020 r. u głównych producentów świń ze względu na ciągłe zakłócenia w łańcuchu dostaw. Bank w najbliższych miesiącach spodziewa się niestabilnych warunków handlowych.

W swojej kwartalnej prognozie Rabobank napisał spodziewa się długotrwałego wpływu pandemii Covid-19 na globalne łańcuchy dostaw wieprzowiny. Według najnowszego raportu banku, wyzwania związane z produkcją, przetwórstwem, handlem i konsumpcją wieprzowiny mogą wspólnie przekształcić branżę.

W komunikacie prasowym Chenjun Pan, starszy analityk Rabobanku wskazuje. „Niedobory siły roboczej, czasowe zawieszenie produkcji, słaby popyt i zmiana kanałów dystrybucji zmuszą graczy z branży mięsnej do zwiększenia automatyzacji, przyjęcia cyfryzacji, poprawy warunków pracy, usprawnienia przetwarzania oraz integracji łańcucha dostaw, aby zoptymalizować proces produkcji i zabezpieczyć marże ”.

Podaż mniejsza o 5%

W perspektywie krótkoterminowej wyzwania takie, jak rosnące napięcia geopolityczne i Covid-19 będą wpływać na globalną podaż wieprzowiny, powodując destabilizację na rynku wieprzowiny w 2020 r. Według wcześniejszych prognoz, globalna podaż wieprzowiny w 2020 r. miała spaść o 5%. Według obecnych przewidywań spadek sięgnie 8%. Będzie on generowany ograniczeniem produkcji w Chinach (-17%), a także na Filipinach i w Wietnamie. W USA Rabobank „pomimo zakłóceń” spodziewa się wzrostu o 1,3%. 

Zwalnia sprzedaż wieprzowiny do Chin, ponieważ nowa fala Covid-19 w czerwcu spowodowała surowe kontrole globalnego zaopatrzenia i zakazy nałożone na wielu eksporterów. W związku z tym na początku lipca w Kraju Środka wzrosły ceny wieprzowiny do 4,63 euro/kg. Na początku maja stawka wynosiła 2,92 euro/kg. Główną przyczyną tego stanu rzeczy jest niska podaż świń na rzeź z powodu ASF.

Produkcja wieprzowiny w Europie i Ameryce


Według Rabobanku, w 27 krajach Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii spodziewany jest spadek produkcji wieprzowiny o 0,5% w 2020 roku. Niektóre kraje nadal będą wykazywały wzrost, podczas gdy inne, takie jak Włochy (-21%) i Polska (-10%). , mocno ucierpią z powodu pandemii Covid-19 oraz ASF.
 Natomiast w USA ceny wieprzowiny znalazły się pod presją, ponieważ na branża nie wróciła jeszcze do pełnej mocy przerobowej, ma też duże zapasy. Na początku lipca ceny wieprzowiny w USA spadły do wieloletnich minimów, odnotowano spadek o 41% rok do roku)”. Niemniej jednak eksport jest wciąż wysoki, o 32% wyższy niż rok temu. To wszystko za sprawą zwiększonego popytu ze strony Chin.

W Brazylii eksport w pierwszej połowie roku był o 37% wyższy, w przeciwieństwie do słabego lokalnego popytu, który spowalnia produkcję - napisał Rabobank. „Ponieważ podaż jest wyższa niż konsumpcja krajowa, widzimy ciągłą presję na obniżenie produkcji”.

Źródło: topagrar.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj