Jak wynika z danych Eurostat całkowita roczna produkcja mięsa wieprzowego w roku 2020 przez kraje UE-27 wyniosła 23 mln ton, a więc o 1% więcej niż w roku 2019.

Dzięki rosnącemu importowi wieprzowiny do Chin największy roczny wzrost produkcji zaobserwowano w Hiszpanii (+8%).  Produkcja znacząco zwiększyła się również w Danii, gdzie odnotowano 6% wzrost, osiągając łącznie 1,6 mln ton. Liczba świń rzeźnych wzrosła prawdopodobnie z powodu mniejszego eksportu świń do Niemiec spowodowanym przez ograniczenie zdolności przetwórczych niemieckich zakładów mięsnych.

Produkcja w Niemczech, dotąd największym producencie w UE, spadła o 126 tys. ton (2%) do 5,1 mln ton w skali roku.  Czynniki najbardziej oddziałujące na produkcję w tym kraju to wybuch ASF, wyzwania związane z COVID-19 oraz spadek pogłowia w ostatnich latach.

Całkowita liczba świń w UE-27 wzrosła w grudniu 2020 roku o 2% i wynosiła 146,1 mln sztuk w porównaniu z rokiem 2019. Największy wzrost pogłowia zaobserwowano w Hiszpanii, Danii i Polsce.

 

Źródło: www.ahdb.org.uk

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj