Globalne ceny wieprzowiny są znacznie wyższe na większości rynków, ponieważ przetwórcy usiłują znaleźć wystarczające dostawy. Straty spowodowane chorobami w kluczowych regionach tuczu oraz ograniczenia związane z pandemią covid-19 ograniczyły dostawy wieprzowiny. Przewidywany jest stopniowy wzrost pogłowia, jednak rosnące koszty tuczu i niepewność popytu będą czynnikami ograniczającymi. Brak równowagi powoduje, że ceny wieprzowiny są znacznie wyższe na wielu rynkach, co powoli przenosi się na konsumentów, przyczyniając się do ogólnych trendów inflacyjnych.

Chiny: Straty w stadach z powodu nowych ognisk ASF i problemów zdrowotnych spowalniają odbudowę pogłowia. Obecnie stado loch jest mniejsze niż przewidywano, jednak trend jest stabilny w porównaniu z rokiem 2020, a zatem będzie się ono powiększać w miarę kontynuacji wysiłków w zakresie odnowy. Prognozowany wzrost produkcji nie wystarczy na pokrycie popytu na mięso wieprzowe, dlatego też Chiny będą kontynuować duży import.

USA: Ceny wieprzowiny wzrosły o 68% od początku roku wraz ze zmniejszeniem dostaw z rynku zewnętrznego. Odnotowano duży popyt na szynki i boczki oraz kurczące się zapasy mrożonek. Dostępność siły roboczej wciąż pozostaje wyzwaniem i przyczynia się do wzrostu cen. Wysokie ceny wieprzowiny są ograniczeniem ilościowym eksportu.

Europa: Ceny wieprzowiny w UE wzrosły o 22% od początku roku dzięki ograniczonym dostawom wieprzowiny i stopniowym wzroście popytu. Chociaż nadal znacznie poniżej ubiegłorocznych poziomów (-16% rok do roku), wyższe ceny pomogą zrównoważyć rosnące koszty paszy. Pomimo trudnych warunków obserwowany jest wzrost produkcji w Hiszpanii, Danii i Holandii, co z kolei równoważy niewielkie spadki w Niemczech i we Włoszech. Eksport pozostaje na wysokim poziomie pomimo zakazów handlu niemiecką wieprzowiną wynikających z wybuchu ASF na terenie ich kraju.

Brazylia: Producenci starają się zrównoważyć 99% wzrost kosztów paszy spowodowany opóźnieniem w zasiewach i rozczarowujący pierwszych zbiorach. Słaby krajowy popyt na wieprzowinę, spowodowany pandemią,  z nadwyżką rekompensowany jest przez rekordowy eksport, obniżając ceny wieprzowiny.

Źródło: www.research.rabobank.com/

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj