Trzoda chlewna jest gatunkiem szczególnie wrażliwym na stres cieplny, a jego negatywne skutki przekładają się na zdrowie i wydajność produkcyjną.

Przy dużej wilgotności powietrza i wysokich temperaturach panujących latem wyniki tuczu świń są gorsze. Dodatkowo upał jest czynnikiem stresogennym, przez co w stadzie może dochodzić do agresji pomiędzy osobnikami w walce o „lepsze” miejsce w budynku. Z tego powodu adaptowanie warunków w chlewni do sytuacji i ochładzanie zwierząt w gorące dni jest niezbędne.

Zalecane parametry mikroklimatu dla trzody:

  • Optimum temperatur to 15 - 23oC
  • Optimum wilgotności względnej powietrza 60-80%, przy czym w upały zalecane jest utrzymanie poziomu 60%
  • Prędkość powietrza 0,2-0,4 m/s

Utrzymanie komfortowej dla świń temperatury latem pozwala na zapewnienie wysokiego poziomu dobrostanu, pozytywnie wpływa na ich przyrosty masy ciała i dodatkowo może obniżać ilość tworzącego się amoniaku w pomieszczeniu.

Stres cieplny powoduje straty w naszych gospodarstwach, dlatego zapewnijmy zwierzętom:

  • Wygodny dostęp do świeżej wody – 1 osobnik, może jej spożyć w upały nawet do 21% objętości swojej wagi w ciągu dnia
  • Sprawną wentylację w pomieszczaniach gospodarskich - zwracajmy uwagę na ilość powietrza dostarczaną do wnętrza chlewni
  • Świeżą paszę – usuwajmy niedojady, aby nie doszło do zatrucia.

Jeżeli warunki na to pozwolą możemy dodatkowo:

  • Zwiększyć ilość miejsca na 1 osobnika w chlewni – na głębokiej ściółce nie mniej niż 1 m2 na jedną świnię
  • Zraszać lub zamgławiać korytarze/wloty powietrza.

Upał może osłabić apetyt u świń nawet o 20%, a niekorzystne warunki i zagęszczenie stada sprzyjają występowaniu agresji w stadzie. Pogryzienia mogą z kolei prowadzić do tworzenia się trudno gojących się ran, a w skrajnych wypadkach są nawet przyczyną upadków.

Upały są szczególnie szkodliwe dla macior. W przypadku loch prośnych mogą powodować poronienia lub zmniejszenie masy miotów. U loch karmiących upał obniża wydajność laktacyjną, więc prosięta są słabsze i mniej odporne. Warto zatem zadbać o suplementację kwasu askorbinowego w postaci dodatku do paszy dla loch w ilości 0,5 kg/1000 kg paszy lub 0,5 kg/1000 litrów wody.

Dbajmy o zwierzęta gospodarskie w czasie upału.

Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/22910-chlewnia-upaly-ochladzanie-swinie; https://www.kalendarzrolnikow.pl/5805/jak-pomoc-zwierzetom-gospodarskim-przetrwac-upal 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj