Cena w Niemczech po środowej Dużej Giełdzie spadła o 5 centów i wynosi obecnie 1,25 euro za kg przy 57% mięsności, co daje w 5,65 zł. Niestety spadek za Odrą pociągnął również zmiany w krajowych cennikach, ponieważ zakłady w Polsce płacą oficjalnie 5,85 zł w klasie E w białych strefach. Polscy rolnicy w dalszym ciągu otrzymują lepsze oferty niż w Niemczech, jednak koszty produkcji są o wiele wyższe, a najbliższe prognozy nie napawają optymizmem.
Kolejnym problemem, który spędza sen z powiek hodowcom jest postępujący ASF i praktyczny brak jakichkolwiek działań, które miałyby temu zaradzić. Widoczne są jedynie nasilone kontrole w chlewniach, które często zdają się być tylko i wyłącznie po to, aby w razie wystąpienia choroby można było uniknąć wypłaty odszkodowania przez Państwo (…).
Bartosz Czarniak