Ostatnia sesja Dużej Giełdy w Niemczech we wrześniu skończyła się obniżką ceny rekomendowanej o1 cent do poziomu 1,24 Euro, co daje w przeliczeniu na polską walutę 5,74 zł. Być może wysoki kurs unijnej waluty spowodował brak zmian w cennikach w Polsce i podobnie jak przed tygodniem ceny świń nie zmieniły się i oscylują maksymalnie w okolicach 5,70 zł w klasie E. Jak widać, niestety, zeszłotygodniowa nadzieja na poprawę sytuacji spowodowana wyprzedażą wszystkich świń na małej giełdzie 21 września nie ziściła się, ponieważ kolejne 2 sesje ISW zakończyły się zerowym handlem. Najwidoczniej było to chwilowe zapotrzebowanie, które szybko zostało zaspokojone. Tak wygląda sytuacja obecnie, pytanie jak to będzie się prezentować w przyszłości? Przeglądając dostępne dane nie widzę szans na podwyżki w skupach co najmniej przez 1-2 miesiące, choć chciałbym się tu mylić na korzyść rolników. Po pierwsze, jak wynika z danych, w UE produkcja wieprzowiny w tym roku wzrosła w porównaniu do roku ubiegłego, natomiast eksport do mitycznych już Chin spadł. Owszem, eksporterzy z Europy szukają innych rynków zbytu, jednakże czy zastąpią one w pełnym wymiarze Państwo Środka? Pekinowi zdecydowanie udało się odbudować pogłowie na tyle dobrze, by musieć nawet przeprowadzić skup interwencyjny, aby regulować cenę skupu w swoim kraju. Po tym jednym zabiegu można śmiało stwierdzić iż dotychczasowy wiecznie chłonny rynek chiński jest wystarczająco nasycony i nie będzie na siłę ściągać wieprzowiny z Europy.
Kolejny aspekt, który nie napawa optymizmem, to sam rynek krajowy. Pośrednicy, którzy najczęściej skupują tuczniki sami mówią iż towaru brakuje i zakłady nie mogą działać w pełnych możliwościach ubojowych. Niestety, zakłady przetwórcze często wolą ściągnąć mięso z Zachodu, gdzie magazyny są pełne, aniżeli podnieść cenę skupu, co wpływa na co raz bardziej grobowe nastroje wśród hodowców i producentów wieprzowiny.
Jeszcze gorzej wygląda sytuacja z ASF, który w tym roku wręcz galopuje przez kraj, tworząc  kolejne ogniska tej choroby. Już sam się gubię w ilości chlewni, w których trzeba było na polecenie weterynarii uśpić i z utylizować świnie. Złość też powoduje fakt, iż Niemcy, w ramach obrony przed ASF planują postawić płot na granicy z Polską oraz na landach objętych ASFem, a także stworzyć strefy buforowe wolne od dzika. Zabieg ten ma na celu nie tylko ograniczenie rozprzestrzenianie się choroby, ale i jej zaduszenie. To że Niemcy chcą zrobić taką operację mnie nie dziwi i nie bulwersuje...bulwersuje mnie to, że pomimo wielu apeli organizacji branżowych, taki projekt po dziś dzień nie został zrealizowany na ścianie wschodniej Naszego Kraju, przez co walka z ASFem jest o wiele bardziej trudna. Owszem, niebywale ważna jest również bioasekuracja, jednakże presja wirusa w środowisku zawsze może przenieść się w ten czy inny sposób do gospodarstwa. Nawet internauci aktywni w mediach społecznościowych zauważają zbyt małą skuteczność, w obecnej sytuacji, system odstrzału dzików i likwidacji szkód łowieckich. Mówią wprost, iż skoro dziki są własnością Państwa, to Państwo, a nie koła łowieckie powinny ponosić odpowiedzialność zarówno za szkody, jak i za skuteczny odstrzał sanitarny.
Tak czy inaczej sytuacja na rynku jest bardziej niż zła i co raz więcej producentów traci cierpliwość i likwiduje swoje stada. Inni natomiast (kupujący warchlaki), ponosząc jedne straty, próbują szczęścia ponownie i realizują kolejne wsady, licząc na odbicie... tyle że jeżeli im się nie uda po raz drugi, to trzeci raz nie spróbują... mamy armagedon i póki co nic nie zapowiada jego końca... obym się mylił.

Bartosz Czarniak

https://www.facebook.com/Pomorsko-Kujawski-Zwi%C4%85zek-Hodowc%C3%B3w-Trzody-Chlewnej-Polsus-Bydgoszcz-295386154301393

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj