Koszty żywienia świń są wciąż zatrważające, czy decyzja KE o dopuszczeniu do skarmiania przetworzonego białka zwierzęcego, czyli mączek mięsno-kostnych rozwiąże ten problem?

Szacuje się, że każdego roku w Unii utylizuje się 100 tys. t środków spożywczych, zawierających kolagen lub żelatynę pochodzące od przeżuwaczy, ponieważ nie można ich stosować w paszy dla zwierząt. Może się to zmienić, bo KE uchyliła zakaz karmienia świń i drobiu tymi surowcami i zezwoliła na krzyżowe skarmianie mączek odzwierzęcych. Uznała jednak, że należy stosować surowe wymogi podczas zbierania, transportu i przetwarzania tych produktów oraz regularnie pobierać i analizować próbki, aby uniknąć wszelkiego ryzyka. Nowe rozporządzenie dopuszcza również stosowanie w żywieniu świń i drobiu białka pochodzącego od owadów.

Zanim jednak do krajowych koryt trafią te komponenty paszowe, potrzebne są wewnętrzne przepisy, regulujące produkcję i wykorzystanie tych surowców. Na razie w Polsce nie funkcjonuje żaden certyfikowany zakład, który może sprzedawać mączki czy pasze zawierające ten składnik z przeznaczeniem dla świń.

Krajowe firmy paszowe podchodzą do tego tematu z dużym dystansem, co wynika ze spodziewanych rygorystycznych obostrzeń przy produkcji pasz, zawierających białko odzwierzęce. Może okazać się, że koszty wykorzystania tych komponentów będą wysokie. Obecnie cena tony mączki mięsno-kostnej z Niemiec, którą można wykorzystać w akwakulturze to około 700 euro.

 

Źródło: www.toparar.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj