Dieta roślinna starożytnych mieszkańców Pergamonu nie wynikała z wyboru, religii czy etyki. Według naukowców pod kierownictwem profesor Wolf Rudiger Teegen z Uniwersytetu Monachijskiego, mięso i ryby w Pergamonie były bardzo drogie i mogli sobie na nie pozwolić tylko najbogatsi. Braki w diecie rzutowały na długość życia i choroby trapiące starożytnych.

  Pergamon | Źródło: Wikimedia Commons / Radomil

W starożytnym mieście najdroższe było mięso królicze, później wieprzowina, zaś najtańsza wołowina. Jak pokazują wyniki badań ponad 300 szkieletów nawet najgorsze gatunki mięsa w czasach rzymskich rzadko gościły na stołach Pergamończyków. Analiza prof. Teegen pozwoliła również ocenić kondycję fizyczną i śmiertelność. Z badań wynika, że śmierć najczęściej następowała w przedziale wiekowym między 20 a 40 lat. Szczególnie narażone były kobiety w ciąży i połogu. Mieszkańcy często chorowali na ropnie, egzemy, czy choroby zębów i zatok. O ile te ostatnie wynikają z wdychania dymu z palenisk to na inne choroby mogła mieć wpływ dieta uboga w mięso.

Według prof. Martyny Batorskiej z SGGW w Warszawie odpowiednia ilość białka zwierzęcego w diecie decyduje o zdrowiu człowieka. Białko mięsa zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do syntezy białek ustrojowych, umożliwia wzrost i rozwój organizmu, odbudowę komórek, jest ważne w procesach obronnych, przy gojeniu ran oraz wspomaga procesy myślowe w mózgu.

Deficyt bogatego w żelazo mięsa musiał szczególnie wpływać na kobiety po porodzie, gdy zapotrzebowanie na nie w organizmie matki było największe. Brak mięsa mógł też negatywnie oddziaływać na dzietność. Problemy z macierzyństwem wynikające ze zbyt restrykcyjnej diety nie zawierającej mięsa obserwowane są i u współczesnych Europejczyków. Choć akurat w naszym przypadku powody zmian w diecie nie mają, jak u Pergamończyków, charakteru ekonomicznego. Na razie.

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj