W przeciągu ostatnich 7 dni dochodziły do rolników sygnały o tym, że na giełdzie VEZG możemy spodziewać się kolejnych przecen, sięgających nawet 20 centów. Tak się na szczęście nie stało i w porównaniu do ostatniej sesji giełdy cena się utrzymała na poziomie 1,80 euro/kg w klasie E, co jest wciąż zbyt niską stawką, aby pokryć wysokie koszty produkcji.

Wiele gospodarstw, szczególnie tych, które opierają się na paszy z zakupu stoi na progu bankructwa, a inne z kolei podejmują decyzję o znacznym ograniczeniu produkcji lub jej całkowitym zaprzestaniu. W ciągu ostatniego półtora roku na palcach jednej ręki można policzyć okresy, kiedy to ten dział produkcji rolnej przynosił dochody. Dodatkowo przewidywane są kolejne podwyżki środków do produkcji wynikające z niższych plonów w 2022 r., czy też podwyżki cen energii w związku między innymi z wojną w Ukrainie.

Czy są jakieś pozytywy? Nadzieją jest między innymi zapowiedź ukraińskiego Ministra Rolnictwa, który ogłosił, że jego Państwo uzna regionalizację produkcji w Polsce, w związku z ASF, a co za tym idzie wznowi import mięsa wieprzowego. Nasze zdolności eksportowe są jednak w znacznym stopniu ograniczone, ponieważ od wielu już lat produkujemy mniej niż spożywamy. Dochodzi do tego fakt, że polskie zakłady mocno uzależniają swoją cenę od ceny z za Odry, tak więc na dzień dzisiejszy oferowane są stawki maksymalnie w okolicach 8,30 zł/kg w klasie E.

W mediach społecznościowych co raz częściej mówi się o spodziewanych podwyżkach w czerwcu i lipcu, których producenci mocno oczekują. Czy jednak zahamuje to regres produkcji i odbuduje pogłowie? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wzrost cen za surowiec może nie nadążyć za wzrostem cen produkcji, a stąd bardzo krótka droga do jeszcze większego kryzysu w branży trzody chlewnej w Polsce. Pamiętajmy jednak, że likwidacja produkcji w kraju sprzyja rozwojowi sektora w innej części Europy, gdzie produkcja jest opłacalna.

Bartosz Czarniak

Rzecznik POLSUS

Link do całego artykułu

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj