Według nowych francuskich przepisów od października nie będzie już można używać nazw takich jak „hamburger”, „stek” czy „kiełbasa” dla produktów pochodzenia roślinnego. Nie znaczy to, że wegańskie odpowiedniki popularnych mięsnych dań znikną z rynku. Wymusza to jedynie konieczność opracowania nowego nazewnictwa, dla produktów niezawierających białka zwierzęcego. 

Przedstawiciele związków rolniczych i reprezentujących przemysł mięsny przekonują, że chodzi o przejrzystość. Zdaniem FNSEA regulacje powinny zostać wprowadzone na szczeblu Unii Europejskiej. Organizacja podkreśla, że niektóre terminy takie jak „masło”, „mleko” i „ser” są już chronione prawnie i mogą być stosowane w państwach członkowskich wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego. 

Źródło:

https://nowymarketing.pl/a/38542,produkty-roslinne-we-francji-nie-beda-mogly-być-nazywane-hamburgerami-czy-stekami

https://bezprawnik.pl/koniec-weganski-burgerow/?fbclid=IwAR3zeGyqoRdg8SAH3A4tnlDygrobqLAMRQOtdDrT-e6JapQmX91UpbpLRB8

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj