Podczas konferencji ,, 333 Experience Facilities and Environment 2023”, zaprezentowane zostały założenia i zakres postępów w zrównoważonym rozwoju hiszpańskiego sektora wieprzowiny.
Alberto Herranz – dyrektor INTERPORC przedstawił różne oficjalne dane Ministerstwa ds. Transformacji Ekologicznej i Wyzwania Demograficznego (MITECO), które wskazują na ogromny postęp w zakresie zrównoważenia środowiskowego sektora w ciągu ostatnich 30 lat. Herranz w swoim wystąpieniu wyszczególnił, że „w latach 1990-2021 sektor wieprzowiny zmniejszył emisję gazów cieplarnianych o 42,9%, a obecnie odpowiada on jedynie za 2,43% całkowitej emisji gazów cieplarnianych w Hiszpanii”. Zaznaczył także, że ,,w ciągu ostatnich 30 lat ślad wodny został zmniejszony o 30% na każdy kilogram wieprzowiny wyprodukowanej w gospodarstwie”. Zwrócił uwagę, że w przypadku amoniaku „w 2021 r. osiągnięto redukcje emisji o 5,9% w porównaniu z 2005 r.”
"W dalszym ciągu poszukiwanie są bardziej zrównoważone rozwiązania w produkcji wieprzowiny”, podsumował Herranz. Zaangażowanie, które obejmuje wszystkich specjalistów w branży przekłada się na istotne redukcje emisji i poprawę wydajności w chowie i hodowli świń. Podsumował, że „sektor chce i może być coraz bardziej zrównoważony we wszystkich trzech aspektach: społecznym, gospodarczym i środowiskowym”.
Źródło: euromeatnews.com