Karyntia i Styria starają się zablokować zatwierdzenie mięsa laboratoryjnego w UE, obawiając się o krajowe rolnictwo i zdrowie konsumentów. W kwietniu ruszyła petycja przeciwko tej technologii, za którą opowiedziały się znane osoby. Ekspert ds. żywienia, Fritz Fahrer z Uniwersytetu w Graz, zauważa, że produkcja mięsa laboratoryjnego na dużą skalę jest problematyczna, ponieważ jest ono podatne na zakażenia grzybami i bakteriami. Ponadto, użycie surowicy cielęcej jako przyspieszacza wzrostu budzi wątpliwości dotyczące dobrostanu zwierząt.

W petycji zwrócono uwagę m in. na  wysoką emisję CO2, potencjalne zagrożenia dla lokalnych producentów rolnych oraz brak danych o wpływie mięsa laboratoryjnego na zdrowie ludzi.

Źródło: www.rind-schwein.de
LINK1
LINK 2 - petycja

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj