Najnowsze badania naukowców z Purdue University wykazały, że przestrzeganie stałej diety bogatej w chude czerwone mięso może sprzyjać utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej i wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
W eksperymencie, w którym uczestnicy spożywali dziennie określone porcje chudego czerwonego mięsa (wołowiny i wieprzowiny), już po trzech tygodniach zaobserwowano korzystną poprawę profilu lipidowego surowicy.
Wyniki te sugerują również, że mikrobiom jelitowy może odgrywać istotną rolę w tym, jak dieta wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Podkreślają także, że chude czerwone mięso, spożywane jako element zbilansowanej, zdrowej diety, może wspierać zdrowie jelit i serca, nie powodując negatywnego wpływu.

Źródło: news-medical.net

Link

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj