Globalne i unijne instytucje naciskają na przejście w kierunku diety opartej na warzywach, rzekomo dla ograniczenia emisji tak zwanych gazów cieplarnianych. Dwa sąsiadujące ze sobą kraje Unii Europejskiej – Hiszpania i Portugalia – w których spożywa się dużo mięsa, przyjęły odmienne podejścia.

Debata o wpływie mięsa na środowisko trafiła do głównego nurtu polityki w 2021 roku. Wtedy to socjalistyczny premier Hiszpanii Pedro Sánchez publicznie starł się z ministrem ds. konsumentów.

Euractiv.com przypomina: „Półwysep Iberyjski to potęga kulinarna – pomyśl o hiszpańskim jamón i portugalskim bacalhau – i plasuje się wśród największych konsumentów mięsa w UE”. Jednak, w związku z propagowaniem „zrównoważonego rozwoju”, wymagającego między innymi drastycznego ograniczenia hodowli zwierząt i w związku z tym także spożycia mięsa, globalna debata na temat produktów pochodzenia zwierzęcego nabiera tempa.

 

źródło: www.pch24.pl

link do artykułu

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj