Polska od lat pozostaje jednym z liderów konsumpcji mięsa w Europie. Jednak zmiany społeczne, rosnąca świadomość zdrowotna oraz presja ekologiczna powodują, że trendy spożycia ulegają stopniowej ewolucji. Dane z raportu dotyczącego bilansowego spożycia mięsa oraz badania ankietowe z 2024 roku rzucają światło na to, jak wyglądały zwyczaje Polaków w ostatnich latach. Raport „Preferencje i opinie dotyczące konsumpcji mięsa wśród Polaków – badanie ilościowe i jakościowe” powstał z inicjatywy Związku POLSKIE MIĘSO, a wyniki pozwoliły na pozyskanie aktualnych danych i poznanie perspektywy konsumentów dotyczącej mięsa. Jak wyjaśnił Jacek Strzelecki, prezes Związku POLSKIE MIĘSO, dane uzyskane podczas ankiet badawczych umożliwiły ustalanie słabych i mocnych stron branży mięsnej, będą stanowiły wsparcie przy planowaniu hodowli zwierząt dla rolników oraz przetwórców, doprowadzą do skutecznych zmiany w ofercie mięsnej, a także określą wyzwania oraz nowe trendy konsumenckie.
źródło: www.foodfakty.pl