Polska od lat pozostaje jednym z liderów konsumpcji mięsa w Europie. Jednak zmiany społeczne, rosnąca świadomość zdrowotna oraz presja ekologiczna powodują, że trendy spożycia ulegają stopniowej ewolucji. Dane z raportu dotyczącego bilansowego spożycia mięsa oraz badania ankietowe z 2024 roku rzucają światło na to, jak wyglądały zwyczaje Polaków w ostatnich latach. Raport „Preferencje i opinie dotyczące konsumpcji mięsa wśród Polaków  badanie ilościowe i jakościowe” powstał z inicjatywy Związku POLSKIE MIĘSO, a wyniki pozwoliły na pozyskanie aktualnych danych i poznanie perspektywy konsumentów dotyczącej mięsa. Jak wyjaśnił Jacek Strzelecki, prezes Związku POLSKIE MIĘSO, dane uzyskane podczas ankiet badawczych umożliwiły ustalanie słabych i mocnych stron branży mięsnej, będą stanowiły wsparcie przy planowaniu hodowli zwierząt dla rolników oraz przetwórców, doprowadzą do skutecznych zmiany w ofercie mięsnej, a także określą wyzwania oraz nowe trendy konsumenckie. 

 

źródło: www.foodfakty.pl

link do artykułu

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj