"Dbając o właściwy poziom cholesterolu, możesz jeść wieprzowinę”

dr  Ewa Poławska
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk

Artykuł  sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego



Cholesterol jest lipidem z grupy steroidów i występuje we wszystkich komórkach kręgowców i wraz z fosfolipidami bierze udział w budowie błony komórkowej oraz jej stabilizacji. Cholesterol jest produktem niezbędnym do funkcjonowania organizmu, gdyż odgrywa kluczową rolę w wielu procesach. Trudno wyobrazić sobie dalsze trwanie gatunku ludzkiego bez cholesterolu. Jest niezbędny komórkom ciała do zachowania odpowiedniej przepuszczalności i płynności membran. Zużywany jest w organizmach zwierzęcych do produkcji kwasów żołądkowych, hormonów, witaminy D i innych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Jednak nasza wątroba zaspokaja potrzeby organizmu na cholesterol, a jego nadmierne spożywanie może prowadzić do wystąpienia poważnych zaburzeń w organizmie, prowadzących w dalszej kolejności do zawałów serca lub udarów mózgu.
Cholesterol w naczynia krwionośnych nie łączy się bezpośrednio z krwią, tylko transportowany jest w niej w postaci lipoprotein (w połączeniu z białkami). Wyróżniamy lipoproteiny o wysokiej gęstości HDL i niskiej gęstości LDL. Lipoproteiny o niskiej gęstości transportują cholesterol do komórek ustrojowych, m.in. do nabłonka naczyń tętniczych, gdzie w pewnych warunkach może on odkładać się na ściankach tętnic w postaci blaszek miażdżycowych. Z tego względu cholesterol LDL nazywany jest "złym cholesterolem". Optymalny jego poziom  wynosi poniżej 100 mg/dL, a granica szkodliwości została ustalona na poziomie 160 mg/dL. Przy poziomie powyżej 190 mg/dL mówimy już o bardzo wysokim poziomie cholesterolu. Dodatkowo uważa się, że zawartość cholesterolu LDL jest ściśle związana ze zwiększonym pobraniem kwasów SFA w diecie.
Cholesterol zawarty we frakcji HDL transportuje cholesterol z naczyń tętniczych do wątroby,    ma działanie ochronne, przeciwmiażdżycowe i nazywany jest "dobrym cholesterolem". Odpowiedni jego poziom to powyżej 60 mg/dL. Jednak najnowsze badania amerykańskich naukowców ze Szkoły Zdrowia Publicznego Harvardu donoszą, że nawet niektóre podklasy cholesterolu HDL mogą być szkodliwe i zwiększać ryzyko chorób serca. Dlatego też zaleca się, żeby całkowita ilość przyjmowanego dziennie cholesterol nie przekraczała 300 mg.

W przypadku żywności  podział na „dobry i zły cholesterol” nie istnieje. We wszystkich produktach cholesterol jest tym samym związkiem. Najwięcej cholesterolu wśród produktów spożywczych zawierają: mózg, żółtka jaj, nerki, wątroba.
Należy zweryfikować powtarzane bezmyślnie  stereotypy o szkodliwości cholesterolu z mięsa. Zawartość cholesterolu w mięsie waha się w granicach 40 – 85 mg/100g w zależności od rodzaju mięsa. Najwięcej cholesterolu znajduje się w podrobach od 100 do 380 mg/100g (w zależności od rodzaju podrobu i zwierzęcia, z którego pochodzi). Poziom cholesterolu jest zbliżony we wszystkich elementach tuszy wieprzowej, ale   jego zawartość   jest mniejsza niż dotychczas  podawano   w literaturze. W porównaniu z normami amerykańskimi USDA polski boczek zawiera  mniej cholesterolu o 41%,  żeberka  o  57% a  łopatka, szynka i schab o  31-35%. We wszystkich badanych wyrębach stwierdzono, iż poziom cholesterolu nie przekracza 55 mg/100g, czyli jest porównywalny z mięsem wołowym (38-67 mg) i znacznie mniejszy niż w drobiu (58-74 mg), a nawet tak popularnym w żywieniu dzieci mięsie królików (70 mg).
Podsumowując, należy podkreślić, iż żeby przekroczyć dopuszczalne dzienne spożycie cholesterolu trzeba by było zjeść codziennie ponad pół kilogram schabu.
  

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj