Wykaz zakładów wyznaczonych do przetwarzania świń pochodzących z obszarów występowania ASF |
Aktualizowane w dniu: 2018-08-30 |
||||||
Lp. |
Nazwa zakładu |
Adres zakładu |
Wyznaczone w zakresie | Stosowana metoda obróbki | Powiat | Gmina | Lokalizacja zakładu na obszarze z części Dec. KE 2014/709/UE |
1 | Zakład Mięsny "Wierzejki" J.M.Zdanowscy spółka jawna | Płudy 21 21-404 Trzebieszów |
A | łukowski | Trzebieszów | II | |
3 | Zakłady Mięsne "Dobrosławow" Henryk Amanowicz | Dobrosławow 43 24-100 Puławy |
A | puławski | Pulawy | I | |
5 | Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe Gramar Sp. z o. o. | 22-200 Włodawa ul. Przemysłowa 6 |
A | włodawski | Włodawa | ||
10 | Zakład Mięsny LENARCIK Sławomir Lenarcik | 06-126 Gzy, Gotardy 37 |
A, F | pułtuski | GZY | I | |
11 | Zakład Mięsny Mościbrody Sp. z o. o. |
08-112 Wiśniew Mościbrody 53 |
A, E, D | Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 80°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa | siedlecki | Wiśniew | III |
12 | Zakład Mięsny Rzeźnik S. J. Henryk Wysocki, Wojciech Wysocki |
08-106 Zbuczyn ul. Terespolska 19 |
A, D, E | Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 80°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa | siedlecki | Zbuczyn | II |
14 | Zakład Mięsny WIJAR Wiesława Mazur |
08-119 Siedlce Chodów, ul. Graniczna 4 |
A, E | siedlecki | Siedlce | II | |
17 | Zakłady Mięsne "ŚWIDERSCY" Kazimierz Świderski | 08-330 Kosów Lacki, ul. Radosna 6 |
A, F | sokołowski | Kosów Lacki | I | |
18 | Zakłady Mięsne "ZAKRZEWSCY" Dariusz Zakrzewski, Janusz Zakrzewski Sp. J. | 08-330 Kosów Lacki, ul. Wiejska 7 |
A, E, F | sokołowski | Kosów Lacki | I | |
20 | Zakład Mięsny BOST Jakim Bogdan, Jakim Stanisław spółka jawna | 18 - 106 Turośń Kościelna ul. Lipowa 48 | A | białostocki | Turośń Kościelna | II | |
22 | Multi - Construction Plus Sp. z o.o. ul. Kordeckiego 19 04-143 Warszawa |
Płonka Strumianka 131 18-100 Łapy |
A | białostocki | Łapy | II | |
27 | Punkt Uboju Zwierząt Wojciech Nowicki |
17-100 Bielsk Podlaski Lewki 79 |
A, D, E, F | Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 80°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa | bielski | Bielsk Podlaski | II |
28 | PPHU "SOKÓŁ" Jan Sokołowski |
17-120 Brańsk ul. Sienkiewicza 45 |
A, D, E, F | Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 80°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa | bielski | Brańsk | I |
29 | Rzeźnictwo i Wędliniarstwo Andrzej Mortel |
17-120 Brańsk Patoki 28 |
A, D, E, F | Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 80°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa | bielski | Brańsk | I |
30 | Zakład Mięsny Kliniccy Wiesław Klinicki |
17-120 Brańsk ul. Poniatowskiego 23 |
A, D, E, F | Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 80°C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa | bielski | Brańsk | I |
41 | Rzeźnia Braci Szypcio Spółka Jawna | 19-100 Mońki ul. Kilińskiego 6 |
A, C | moniecki | Mońki | II | |
49 | Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Sejnach | 16-500 Sejny ul. 1-go Maja 42 |
A | sejneński | Sejny | II | |
52 | PPHU Mariusz Rudziewicz | 16-406 Rutka Tartak Ignatowizna 10 |
A | ||||
57 | MASARNIA s.c. Wioletta, Bogdan Łepkowscy | 18-400 Łomża, ul. Nowogrodzka 216 | A, F | łomżyński | Łomża | II | |
58 | Zakład Usług Rzeźniczych Józef Romać |
ul. Sejneńska 93 16-400 Suwałki |
A | suwalski | Suwałki | II | |
60 | ANIMEX FOODS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA ODDZIAŁ W EŁKU | 19-300 Ełk ul. Suwalska 86 |
A, D | Obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu przy wskaźniku sterylizacji Fo w wysokości co najmniej 3,00 | ełcki | Ełk |
Wyjaśnienie:
Zakłady z pkt. A | § 5 ust. 2 rozporządzenia MRiRW z dnia 6 maja 2015 r. – rzeźnie położone poza obszarem pozyskujące świeże mięso od świń pochodzących z obszarów wymienionych w załączniku część III (art. 4 decyzji Komisji 2014/709) - znakowane kołem | |||||||||||
Zakłady z pkt. B | § 13 ust. 2 rozporządzenia MRiRW z dnia 6 maja 2015 r. – zakłady położone na obszarze produkujące świeże mięso, mięso mielone, MOM, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne (inne niż te poddane obróbce, o której mowa w pkt. D niniejszego pisma) pozyskane ze świń nie pochodzących z obszarów wymienionych w załączniku część II, III i IV, albo pozyskane od świń pochodzących z obszarów wymienionych w załączniku część III, ale spełniających dodatkowe warunki (art. 5 decyzji Komisji 2014/709) | |||||||||||
Zakłady z pkt. C | § 12 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia MRiRW z dnia 6 maja 2015 r. – zakłady położone na obszarze produkujące świeże mięso, mięso mielone, MOM, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne (inne niż te poddane obróbce, o której mowa w pkt. D niniejszego pisma) ze świń nie pochodzących z obszarów wymienionych w załączniku część II, III i IV (art. 11 ust. 2 decyzji Komisji 2014/709] | |||||||||||
Zakłady z pkt. D | § 2 ust. 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2016 roku w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt (Dz.U. z 2016 poz. 1762) - produkty mięsne poddane obróbce wymienionej w załączniku II część A tegoż rozporządzenia | |||||||||||
Zakłady z pkt. E | rzeźnie produkujących świeże mięso wieprzowe oznakowane specjalnym znakiem jakości zdrowotnej – owalnym przekreślonym (niezależnie od wymagań art. 14 decyzji Komisji 2014/709) | |||||||||||
Zakłady z pkt. F | § 5 ust. 2 i § 13 ust. 3 rozporządzenia MRiRW z dnia 6 maja 2015 r. – zakłady (z wyłaczeniem rzeźni) produkujące świeże mięso, mięso mielone, MOM, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne (inne niż te poddane obróbce, o której mowa w pkt. D niniejszego pisma) z mięsa świń pochodzących z obszarów wymienionych w załączniku część III - znakowane kołem |