Grupa została powołana przez Komisarza Wojciechowskiego na posiedzeniu Rady Unii Europejskiej (Rolnictwa i Rybołówstwa) w dniu 21 lutego 2022 r. w związku z wieloma problemami dotykającymi sektor wieprzowiny, m.in. ograniczeniami związanymi z COVID-19, zahamowaniem eksportu do Chin, rozprzestrzenianiem się ASF, rosnącymi kosztami produkcji i skutkami rosyjskiej inwazji na Ukrainę. Podczas cyklu 5 spotkań odbyło się ponad 60 prezentacji przedstawionych przez producentów, przedsiębiorców, przedstawicieli resortów krajów członkowskich UE, Komisji Europejskiej oraz środowisk akademickich. W trakcie spotkań omawiano szereg kwestii, w tym również kontrowersyjnych w celu wypracowania zaleceń, które zapewnią zrównoważony rozwój sektora i jego odporność pod względem społeczno-ekonomicznym, środowiskowym, klimatycznym, zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt.
Zalecenia w zakresie klimatu i środowiska
- Zwiększenie świadomości rolników w zakresie konieczności przyjęcia bardziej zrównoważonego rolnictwa, w tym gospodarowania obornikiem i redukcji emisji;
- Rozwój przetwórstwa obornika (np. produkty RENURE) i efektywniejsze wykorzystanie nawozów organicznych;
- Zaprojektowanie zrównoważonych ram gospodarowania obornikiem do celów nawozowych;
- Wspieranie lokalnych rozwiązań w zakresie biogazu opartych na gnojowicy, pozostałościach i odpadach, które obejmują nie tylko hodowlę i produkcję trzody chlewnej, ale także lokalne społeczności
Zalecenia w zakresie badań i innowacji
- Zaangażowanie użytkowników końcowych (producentów, usług doradczych itp.) w projekty badawcze i innowacyjne;
- Przyspieszenie transferu wiedzy między rolnikami, doradcami i naukowcami, lepsze wykorzystanie usług doradztwa rolniczego.