
- System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System), funkcjonuje od 2009 roku. Jest to certyfikowany, kompleksowy sposób produkcji wieprzowiny w łańcuchu „od pola do stołu".
- Został formalnie notyfikowany Komisji Europejskiej i pozytywnie przeszedł wymaganą procedurę.
- Jego celem jest produkcja chudego, nieprzetłuszczonego mięsa wieprzowego, charakteryzującego się korzystnymi walorami kulinarnymi, przetwórczymi i smakowymi. Uzyskuje się je dzięki doborowi odpowiednich ras, kontrolowanemu żywieniu, zakazowi stosowania pasz pogarszających smak mięsa i poprzez ograniczenie czasu stresogennego transportu.
- Produkcja w Systemie PQS odbywa się w warunkach podwyższonego dobrostanu, który pozwala na ograniczone stosowanie przeciwdrobnoustrojowych weterynaryjnych produktów leczniczych, w tym antybiotyków i jest kluczowym elementem etycznej produkcji wieprzowiny.
- System PQS oferuje konsumentom mięso wieprzowe o powtarzalnej, wysokiej jakości fizyko-chemicznej oraz zwiększonej jakości etycznej, co wpływa bezpośrednio na konkurencyjność wieprzowiny PQS wobec anonimowej oferty powszechnie dostępnej w handlu, a producentom pozwala budować zaufanie i przewagę rynkową.
- Atutem systemu PQS jest też pełna identyfikowalność mięsa - od gospodarstwa po produkt finalny.
- Od 2023 r. System PQS umożliwia również produkcję szerokiego asortymentu wędlin , które mogą być wytwarzane wyłącznie z surowca pochodzącego z systemu PQS.
- System jest dobrowolny i otwarty, tzn. może do niego przystąpić każdy uczestnik łańcucha produkcyjnego, który dobrowolnie zdecyduje się na przestrzeganie dodatkowych wymogów, określonych dla każdego etapu produkcji.
- System gwarantuje wiarygodność, zarówno w zakresie wysokiej jakości produktu, jak i jego identyfikowalności, które zostają potwierdzone w czasie kontroli prowadzonej przez niezależną jednostkę certyfikującą. Po spełnieniu wymogów Systemu PQS, hodowcy i producenci oraz zakłady mięsne otrzymują certyfikat, potwierdzający zgodność produkcji z wymogami Systemu PQS i mogą posługiwać się charakterystycznym logo Systemu PQS (znak towarowy gwarancyjny) przy zachowaniu warunków Regulaminu znaku towarowego.
- Wybór produktów ze znakiem jakości PQS zapewnienia konsumentów o wysokiej jakości oferowanej wieprzowiny i wędlin.
Wymagania Systemu PQS:
- Wykorzystanie zwierząt wolnych od homozygotycznej formy recesywnego genu wrażliwości na stres RYR1T (nn).
- Stosowanie właściwych ras świń i mieszańców z planowych kojarzeń.
- Stosowanie podziału na komponenty mateczne i ojcowskie.
- Ubój tuczników przy masie ciała około 120 kg (+/- 15 kg).
- Stosowanie żywienia zbilansowanego i dwufazowego.
- Wyeliminowanie w drugim okresie tuczu mączki rybnej i zastosowanie ograniczonego udziału kukurydzy.
- Wdrożenie Planu ograniczenia stosowania przeciwdrobnoustrojowych weterynaryjnych produktów leczniczych.
- Prawidłowy obrót przedubojowy -czas transportu wynosi maksymalnie 8 godzin i nie podlega przedłużeniu.
- Szkolenia kierowców.
- Zapewnienie identyfikowalności na etapie hodowli, chowu, transport, uboju, rozbioru i pakowania.
Uczestnictwo w systemie jakości PQS pozwala uzyskać wsparcie finansowe oraz dodatkowe punkty w ramach różnych interwencji:
- Interwencja I.4.6. Ekoschemat – dobrostan zwierząt (od 2026 r.)
- Interwencja 13.3. Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności
- Interwencja 13.4 Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności
- Interwencja 11 Premie dla młodych rolników
- Interwencji 10.5 Rozwój małych gospodarstw
- Interwencji 10.1.1 Inwestycje w gospodarstwach rolnych zwiększające konkurencyjność (dotacje).
INFORMACJA DLA UCZESTNIKÓW SYSTEMU PQS
| Plan przejścia z Systemu PQS wydanie II. na System PQS wydanie III. |
|
Wszystkie wydane certyfikaty zgodności dla Systemu PQS wydanie II. pozostają ważne do daty ważności podanej na certyfikacie. |
|
Wszyscy producenci posiadający ważny certyfikat potwierdzający spełnienie wymagań Systemu PQS wydanie II. zobowiązani są do dnia 31.01.2026 do dostosowania swoich działań i dokumentacji do wymagań określonych w Systemie PQS wydanie III. |
| Weryfikacja wdrożenia wymagań zawartych w Systemie PQS wydanie III. i aktualizacja certyfikatu będzie miała miejsce podczas najbliższej planowanej inspekcji w ramach nadzoru nad wydanym certyfikatem. |
| Wszystkie nowe procesy prowadzone będą zgodnie z wymaganiami wydania III. |
JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCE W W SYSTEMIE PQS
| Lp. | Nazwa | Adres | Kontakt | www |
| 1. | Kiwa Polska Sp. z o.o. |
Przebieczany 529, 32-020 Wieliczka |
tel.: + 48 12 632 35 71 e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |
www.cobico.pl |
| 2. | Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. |
ul. Modlińska 6 lok. 207 03-216 Warszawa |
tel. 22 884 00 20, kom. 666 338 204 fax: 22 884 00 21 |
www.agroeko.com.pl |
Zachęcamy producentów świń i przetwórców do zainteresowania się Systemem PQS i wyróżnienia swojej produkcji błękitnym logo systemu PQS.
BIURO PQS
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.