produkt polski

hampshireKnury przeznaczone są na ojców do krzyżowania towarowego.

Charakterystyka:

  • bardzo dobre wykorzystanie paszy
  • szybkie tempo wzrostu
  • małe otłuszczenie
  • duża zawartość mięsa w tuszy
  • odporność za zmiany warunków środowiskowych

Rasa hampshire pochodzi z USA. Świnie te zaczęto sprowadzać do Polski na początku lat 70-tych XX w.

W hodowli czystorasowej są dość trudne. Użytkowość rozpłodowa utrzymuje się na poziomie umożliwiającym opłacalność hodowli, ale pod warunkiem dobrych warunków środowiska. Często stosowane w programach krzyżowniczych jako komponent o wysokiej mięsności i dużym udziale wartościowych wyrębów w tuszy. Zwykle stosowane do produkcji knurków mieszańcowych z rasą pietrain lub duroc.

Świnia średniej wielkości, charakteryzująca się mocną budową, szerokim grzbietem i rozbudowanym zadem z wydatnymi szynkami. Czarno umaszczona z różnej szerokości białym pasem, który przechodzi przez łopatki, przednie kończyny oraz brzuch. Na lekkiej, krótkiej głowie osadzone są małe i wyprostowane uszy. Nogi wysokie, proste z pionowo ustawionymi raciczkami. Jako rasa ojcowska posiada co najmniej 12 prawidłowo rozwiniętych sutków.

 Wyniki oceny w roku: 2023

Wartość hodowlana

Cecha

Knurki

Loszki

BLUP ZWH

8,93

-

Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej

Cecha

Knurki

Loszki

Przyrost dzienny stand. (g)

721

-

Średnia grubość słoniny stand. (mm)

8,2

-

Zawartość mięsa w tuszy stand. (%)

63,5

-

Poziom użytkowości rozpłodowej loch

Cecha

Wartość

Liczba prosiąt żywo urodzonych

11,72

Liczba prosiąt odchowanych

10,50

Liczba sutków

13,10

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj