Produkcja knurków i loszek mieszańcowych oparta jest o zalecane kombinacje krzyżowania z uwzględnieniem predyspozycji komponentów matecznych i ojcowskich.
Komponenty rasowe do produkcji knurków mieszańcowych: duroc, pietrain, hampshire.
Komponenty rasowe do produkcji loszek mieszańcowych: wbp, pbz, puławska.
Efektem krzyżowania jest poprawa pożądanych cech użytkowych mieszańców w stosunku do zwierząt czystorasowych oraz zwiększenie opłacalności produkcji.
Wyniki oceny w roku: 2024
Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej
Komponenty rasowe |
Płeć |
Przyrost dzienny stand. |
Średnia grubość |
Wysokość oka |
Zawartość mięsa |
hampshire x duroc |
knur |
- |
- | - | - |
hampshire x pietrain |
knur |
802 |
9,4 | 60 | 64,1 |
duroc x pietrain |
knur |
710 |
8,3 | 62 | 63,7 |
wbp x pbz | loszka | 645 | 10,3 | 58 | 60,0 |
puławska x wbp | loszka | 536 | 12,7 | 58 | 56,6 |
puławska x pbz | loszka | 589 | 14,1 | 54 | 54,3 |