produkt polski

pietrainKnury przeznaczone są na ojców do krzyżowania towarowego.

Charakterystyka:

  • bardzo dobre wykorzystanie paszy
  • szybkie tempo wzrostu
  • bardzo małe otłuszczenie
  • bardzo duża zawartość mięsa w tuszy
  • wrażliwa na stres

Rasa pochodzi z Belgii, gdzie założono pierwszy związek hodowców świń pietrain. Do Polski świnie tej rasy dotarły w 1965 r. jako dar Polonii belgijskiej, angielskiej, francuskiej i szwedzkiej dla Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie (obecnie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski).

Ze względu na wybitną mięsność powszechnie stosowana w krzyżowaniu towarowym zwykle jako jeden z komponentów z rasą duroc lub hampshire.

Świnia średniej wielkości o długim, szerokim i mocnym grzbiecie. Określana mianem cztero-szynkowej, dzięki szczególnemu umięśnieniu łopatek i szynek. Łaciato umaszczona, przy czym rozmieszczenie ciemnych i białych łat jest nieregularne, często na białych łatach występuje rude owłosienie. Ma średniej wielkości głowę z prostym lub lekko załamanym ryjem oraz krótkimi i dość szerokimi uszami. Szyja jest krótka, dobrze umięśniona, bez wyraźnego podgardla. Klatka piersiowa jest pojemna o mocno wysklepionych żebrach. Posiada co najmniej 12 prawidłowo rozwiniętych sutków.

 

Wartość hodowlana

Cecha

Knurki

Loszki

BLUP ZWH

10,07

10,13

Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej

Cecha

Knurki

Loszki

Przyrost dzienny stand. (g)

686

640

Średnia grubość słoniny stand. (mm)

7,5

8,1

Zawartość mięsa w tuszy stand. (%)

63,8

63,4

Poziom użytkowości rozpłodowej loch

Cecha

Wartość

Liczba prosiąt żywo urodzonych

11,68

Liczba prosiąt odchowanych

10,93

Liczba sutków

14,13

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj