produkt polski

Rasa objęta Programem Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt Gospodarskich

Charakterystyka:

  • dobre cechy macierzyńskie
  • długowieczność
  • naturalna odporność na mniej sprzyjające warunki środowiska
  • odporność na choroby
  • świnia wcześnie dojrzewająca
  • żywy temperament, ale usposobienie łagodnie bez przejawów agresji wobec innych zwierząt w grupie

Świnie puławskie, jako rasa rodzima, objęte zostały Programem Ochrony Zasobów Genetycznych. Oficjalnie uznane za rasę w 1935 r. jako świnie gołębskie. Prace hodowlane nad stworzeniem tej rasy rozpoczęto na początku XX w. Materiałem wyjściowym były mieszańce prymitywnych świń miejscowych z rasą berkshire, które uszlachetniano rasą wielką białą angielską. W wyniku intensywnej selekcji uzyskano świnie o typie użytkowym pośrednim między tłuszczowo-mięsnym a mięsnym.

W 2009 r. świnie rasy puławskiej zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Świnia średniej wielkości, szeroka i głęboka, dość długa i nisko osadzona. Dorosły knur osiąga masę ciała 250-350 kg, natomiast dorosła locha 200-280 kg. Charakteryzuje ją umaszczenie łaciate czarno-białe z przewagą barwy czarnej. Dopuszcza się umaszczenie trójbarwne czarno-biało-rude oraz umaszczenie czarne z białymi plamami w dolnej części ryja, kończyn i ogona. Ma niedużą i szeroką w czołowej partii głowę, o profilu lekko załamanym. Uszy stojące, lekko pochylone do przodu. Dopuszcza się uszy lekko zwisające. Szyja dość krótka bez uwydatnionego podgardla. Klatka piersiowa jest szeroka i głęboka, z silnie wysklepionym ożebrowaniem (beczkowata), grzbiet - szeroki, średnio długi, mocny, o linii łukowatej, zad - dość długi, szeroki i mocny, dobrze związany z lędźwiami, lekko spadzisty, ogon wysoko osadzony, szynki - szerokie, uwypuklone ku tyłowi. Posiada co najmniej 12 prawidłowo rozwiniętych sutków. Ma  średniej długości, mocne i szeroko postawione nogi.

Więcej o świni puławskiej:

Wartość hodowlana

Cecha

Knurki

Loszki

BLUP ZWH

 10,16

 10,23

Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej

Cecha

Knurki

Loszki

Przyrost dzienny stand. (g)

587

565

Średnia grubość słoniny stand. (mm)

12,3

12,6

Zawartość mięsa w tuszy stand. (%)

56,4

56,2

Poziom użytkowości rozpłodowej loch

Cecha

Wartość

Liczba prosiąt żywo urodzonych

 10,35

Liczba prosiąt odchowanych

 9,25

Liczba sutków

 14,44

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj