Od listopada 2016 roku PZHiPTCh “POLSUS” bierze udział w realizacji czteroletniego projektu o nazwie EUPiG (Pig Innovation Group Thematic Network on Pig Resource Utilisation and Sustainability = Grupa Innowacyjna dla Świń, Sieć Tematyczna) finansowanego z funduszy Horizon 2020. POLSUS jest jednym z 19 partnerów konsorcjum w projekcie, w którym uczestniczy 13 krajów europejskich wytwarzających ogółem 92% unijnej wieprzowiny i posiadających 89% pogłowia świń w UE.

Liderem projektu jest brytyjski zarząd ds. rozwoju rolnictwa i ogrodnictwa (AHDB). POLSUS jest szesnastym partnerem w projekcie, zakwalifikowanym do grupy WP7 {(Work pakage 7) R-PIG knowledge exchange (=wymiana wiedzy)}.

Głównym celem projektu jest utworzenie i zarządzanie siecią wymiany wiedzy utworzoną dla branży świń i sektora produkcji wieprzowiny w UE w celu zlikwidowania przepaści pomiędzy nauką a praktyką. Każdy z partnerów projektu ma za zadanie identyfikować w swoim kraju i zgłaszać na forum projektu (www.eupig.eu ) dobre praktyki stosowane przez gospodarstwa zajmujące się hodowlą i/lub produkcją świń. Każdego roku trwania projektu będą zgłaszane zagadnienia, w ramach których zbierane będą informacje na temat zastosowanych dobrych praktyk hodowlanych w każdym z 13 krajów. W 2017 roku, czyli w pierwszym roku realizacji projektu były to zagadnienia związane z dobrostanem świń: kastracją i przycinaniem ogonków; jakością mięsa wieprzowego: redukcją knurzego piętna, koncepcje wprowadzające wartość dodaną; precyzyjną produkcją: efektywne wykorzystanie wody i paszy; aspektami zdrowotnymi: bioasekuracji, redukcja substancji antymikrobowych (m.in. antybiotyków). Specjalne komisje ekspertów z całej Europy oceniały zgłoszone dobre praktyki ze wszystkich krajów i zostały wybrane listy najważniejszych z nich, najkorzystniejszych, możliwych do zastosowania w jak największej liczbie krajów oraz systemów produkcji. Gospodarstwa stosujące te praktyki stały się tzw. ambasadorami projektu, propagatorami dobrych praktyk hodowlanych. Lista ambasadorów, czyli zwycięzców I edycji dobrych praktyk hodowlanych znajduje się na stornie projektu: https://www.eupig.eu/public/images/2017_Grand_Prix_winners_-_web_summaries_(final).pdf .

W 208 roku zbierano dobre praktyki hodowlane w następujących dziedzinach:

1. Zarządzanie zdrowiem.

a) Czym można zastąpić tlenek cynku w paszach dla prosiąt, którego stosowanie w najbliższych latach zostanie zakazane z powodu dużego obciążenia środowiska tym metalem ciężkim.

b) Jakie optymalna strategie szczepień funkcjonują w różnych krajach i systemach produkcji.

2. Jakość mięsa.

a) Jakie urządzenia, czy łatwe sposoby określania wagi świń do uboju funkcjonują w różnych krajach członkowskich?

b) Jakie techniki wzbogacające smak mięsa funkcjonują w różnych krajach członkowskich, czy systemach produkcji np. techniki hodowlane, specjalne pasze, żeby mięso było bardziej smakowite.

3. Dobrostan.

a) Luźne system utrzymania loch w czasie porodu oraz z prosiętami

b) Materiały manipulacyjne, wzbogacające otoczenie świń.

4.Precyzyjna produkcja.

a) Redukcja emisji gazów i odorów z budynków i gnojowicy

b) Zwiększenie wydajności loszek i loch (częstotliwości oproszeń, wielkości miotu, przeżywalności prosiąt, skrócenie okresu od odsadzenia prosiąt do wystąpienia rui)

Kto zostanie ambasadorem II edycji dobrych praktyk dowiemy się pod koniec 2018 roku.

Zebranie i opublikowanie tych informacji pozwoli na wprowadzanie w praktykę rolniczą innowacyjnych rozwiązań naukowych, wykorzystanie wyników badań naukowych w codziennej praktyce rolniczej, zmiany w sektorze produkcji wieprzowiny na bardziej przyjazny środowisku, społeczeństwu i gospodarce sektor produkcji. Zachęcanie i stwarzanie klimatu integracji pomiędzy nauką a praktyką, stymulowane dialogu pomiędzy uczestnikami: doradcami, rolnikami, naukowcami, wymiana doświadczeń i rozpowszechnianie najlepszych praktyk na poziomie krajowym i międzynarodowym.

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj