miniHodSRPCzmr Hodowla świń rasy puławskiej w gminie Czemierniki

Unikatowe opracowanie dotyczące hodowli świń rasy puławskiej w gminie Czemierniki.

 pobierz

 

 

okladka Wieprzownia mięsem bezpiecznym dla konsumentów

Unikatowe opracowanie dotyczące mięsa wieprzowego pochodzącego z polskiej produkcji opartej na gotowych paszach. Badania w zakresie bezpieczeństwa tego mięsa, jak i jego wartości odżywczych, mają dla zdrowia publicznego niezwykle istotne znaczenie. Ich wyniki są tym bardziej istotne, iż współczesna, prezentowana w opracowaniu, produkcja trzody chlewnej przeszła znaczne przeobrażenie, w stosunku do tradycyjnego charakteru chowu tych zwierząt. Wieprzowina jest jednocześnie ważnym produktem spożywczym i należy do najczęściej spożywanych mięs i jego przetworów w Polsce.

 pobierz

WynikiOcenyTCh2017m

Wyniki oceny trzody chlewnej

Publikacja zawiera wyniki oceny użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej świń objętych programami hodowlanymi. Prezentowane wyniki są wartościami średnimi dla ras pbz, wbp, puławskiej, duroc, hampshire i pietrain. Dane liczbowe wzbogacone zostały o fachowy komentarz. Wydawnictwo zawiera również informacje na temat programu krzyżowania realizowanego przez „POLSUS”, programu zdrowotnego stad zarodowych oraz zbiorczego modelu BLUP. Publikacja jest tłumaczona na język angielski. 

okladka

Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów

Interdyscyplinarna praca specjalistów z zakresu żywienia człowieka, technologii żywności oraz chowu i hodowli trzody chlewnej, zrealizowana z inicjatywy i pod kierunkiem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”. Stanowi najnowsze kompendium wiedzy na temat aktualnej  wartości dietetycznej mięsa wieprzowego.

 Pobierz

okladka1

Zagrożenia dla sektora trzody chlewnej ze strony ASF

Opracowanie nt. ASF w Polsce wraz z Propozycją Projektu Planu Zwalczania Afrykańskiego Pomoru Świń w Polsce. Warszawa 2015

 Pobierz

Aktualizacja informacji nt. ASF

okladka

Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiąt

Broszura szkoleniowa opracowana w ramach operacji szkoleniowej objętej umową o przyznanie pomocy nr 00002-6900-FA1900396/13 dla działania „Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. 

 Pobierz

okladka

Poradnik. Procedury uzyskiwania pozwoleń na budowę lub rozbudowę chlewni

Broszura szkoleniowa opracowana przez Kancelarię Radców Prawnych i Adwokatów PROKURENT w ramach zadania pt. „Program szkoleniowy z zakresu procedur uzyskiwania pozwoleń na budowę i/lub rozbudowę chlewni” realizowanego przez PZHiPTCh „POLSUS” ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Broszura zawiera szczegółowy opis, krok po kroku, jak uzyskać pozwolenie na budowę lub modernizację chlewni a także wykaz obowiązujących aktów prawnych, wzory wniosków i oświadczeń oraz prezentację szkoleniową.

 Pobierz

okladka

Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce do roku 2030

Opracowanie powstało z inicjatywy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS przy współudziale Konsorcjum, w ramach zadania finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

 Pobierz

przewodnik 2017 WEB

PRZEWODNIK Jak postępować z loszką i knurkiem hodowlanym?

Nowoczesny poradnik, przygotowany z myślą o nabywcach materiału hodowlanego, pochodzącego z Krajowego Programu Hodowlanego. Znajdują się tu praktyczne wskazówki na temat właściwego wyboru rasy oraz prawidłowego postępowania z zakupionym materiałem hodowlanym. Strona merytoryczna przewodnika została wsparta konsultacjami prof. Mariana Różyckiego z Instytutu Zootechniki PIB w Krakowie oraz prof.  Zygmunta Pejsaka z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

  Pobierz

Top Genetics 2017 WEB

POLSUS TOP GENETICS

Praktyczny informator dla wszystkich uczestników rynku trzodowego. Stanowi zbiór najważniejszych informacji o trzodzie chlewnej pochodzącej z Krajowego Programu Hodowlanego. Zawiera podstawowe informacje o hodowanych rasach, ich zastosowaniu i programach krzyżowania. Obok aktualnych danych o wartości użytkowej w stadach realizujących Krajowy Program Hodowlany, znajdują się praktyczne wskazówki dla nabywców materiału hodowlanego, dotyczące właściwego wyboru rasy oraz prawidłowego postępowania z zakupionym materiałem hodowlanym. Zamieszczone dane teleadresowe hodowców umożliwiają bezpośredni kontakt z właścicielem zwierząt hodowlanych.

okladka21

infoPOLSUS

Pismo stworzone z myślą o hodowcach i producentach trzody chlewnej oraz wszystkich podmiotach związanych bezpośrednio i pośrednio z branżą trzody chlewnej. Interesujące i aktualne zagadnienia dla wspomnianej grupy czytelników prezentowane są przez autorytety naukowe i uznanych specjalistów z różnych dziedzin nauki.

 

 

 

okladka

Wieprzowina - wiem co jem!

Praktyczny poradnik edukacyjny skierowany do konsumentów. włatwy i przystępny sposób przedstawia zagadnienia hodowlane, problematykę związaną z jakościa mięsa, a także praktyczne porady dla konsumentów. Zawiera ciekawe propozycje przepisów kulinarnych z wykorzystaniem wieprzowiny. Poradnik został wzbogacony zabawnymi ilustracjami.

 Pobierz

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj