Tradycyjnie – na początku  roku  dla hodowców świń rasy puławskiej w Bogucinie  zorganizowano   seminarium pt.   „Ochrona zasobów genetycznych świń   rasy puławskiej a produkcja mięsa wysokiej jakości”. Spotkanie zorganizował Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” w Warszawie, spółka POLSUS-AGRO oraz Regionalny Związek Hodowców i Użytkowników Świni Rasy Puławskiej „PUŁAWIAK” w Lublinie.

Seminarium otworzył  dr inż. Zbigniew Bajda – prezes   Związku  „PUŁAWIAK” oraz  Adam Zboina -prezes spółki POLSUS-AGRO.

Gościem specjalnym na seminarium był dr Jarosław Sachajko - poseł na Sejm IX kadencji i wiceprzewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Stan hodowli świń rasy puławskiej  przedstawiła  dr inż. Anna Hammermeister (POLSUS). Profesor  dr hab. E. Grela z Uniwersytetu Przyrodniczego  w Lublinie mówił  o żywieniu świń rasy puławskiej z zastosowaniem pasz bez komponentów GMO.  Plany zakupowe oraz promocyjne na mięso ze świń rasy puławskiej w 2020 r. w sklepach AUCHAN zaprezentowali   Kazimierz Kosiński i Grzegorz Bajtała- przedstawiciele  Auchan Polska sp.z o.o. Na zakończenie spotkania pan Adam Zboina – prezes POLSUS-AGRO sp. z o.o. Podsumował wyniki skupu świń puławskich przez POLSUS-AGRO  w 2019 r.

Podczas  dyskusji hodowcy  mieli okazję do zadawania pytań posłowi J. Sachajko oraz prelegentom. Wskazywali m. in. na utrudnienia związane z obrotem zwierzętami w strefach ASF. Spotkanie zakończyło się wspólnym obiadem i konstruktywnymi wnioskami w zakresie   dalszej współpracy  dla sieci Auchan.   

 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj