Dla tych którzy po raz pierwszy słyszą, a raczej czytają, o świni puławskiej, krótka historia rasy. Prace nad utworzeniem rasy określanej obecnie nazwą „puławska” sięgają początków XX wieku. Rasa ta powstała na bazie prymitywnych świń miejscowych, występujących w Polsce południowo-wschodniej. Decydujący wpływ na uszlachetnienie powstałego lokalnego pogłowia miały hodowle importowanych świń rasy berkshire, utrzymywane w majątkach pod Puławami i Lubartowem. Mieszańce lokalnej świni z rasą berkshire dały początek populacji dzisiejszych „łaciatek”, czyli świń rasy puławskiej. Wyjątkowe walory smakowe i kulinarne mięsa ze świń rasy puławskiej, uwarunkowane są głównie wysoką zawartością tłuszczu śródmięśniowego nadającego mięsu kruchość i soczystość, a także walorami estetycznymi związanymi z jego ciemniejszą barwą, niż standardowa dla mięsa wieprzowego.
Dzięki specyficznym właściwościom mięsa „puławiaki” w swej najnowszej historii pojawiały się na wielu, nawet bardzo wymagających rynkach! Wieprzowina z tych rdzennie polskich świń cieszyła podniebienie min. koneserów długodojrzewających wędlin w Hiszpanii, czy zwiedzających targi Wingene w Belgii, POLAGRA-FOOD, POLAGRA-FARM i Ferma Świń i Drobiu w Poznaniu oraz Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w Lublinie.
W 2010 roku AUCHAN Polska nawiązał współpracę z PZHiPTCh „POLSUS” oraz POLSUS-AGRO Sp. z o.o. dotyczącą organizacji dostaw czystorasowych świń puławskich jako surowca do sprzedaży w sieci sklepów AUCHAN w Polsce tzw. „wieprzowiny wiejskiej”, czyli świeżego, paczkowanego mięsa o wyjątkowych walorach smakowych i kulinarnych. Umowa o współpracy zakłada ścisłą współpracę PZHiPTCh „POLSUS” z AUCHAN Polska w kwestii reklamy i marketingu mięsa wieprzowego oraz świń rasy puławskiej a także pośrednictwo spółki POLSUS-AGRO w zakupie czystorasowych tuczników puławskich dla AUCHAN Polska. Przedmiotem trójstronnej umowy handlowej pomiędzy rolnikiem, zakładem mięsnym i spółką POLSUS-AGRO są tylko i wyłącznie czystorasowe zwierzęta rasy puławskiej o ściśle ustalonych parametrach poubojowych (klasa mięsności S, E, U), które gwarantują stałą, wysoką jakość mięsa oferowanego do sprzedaży. Pierwsze partie tuczników puławskich zostały zakupione w dniu 8 kwietnia 2010 r. Gdy mięso ze świń puławskich po raz pierwszy trafiło na półkę sklepu AUCHAN, natychmiast z niej zniknęło! Był to jasny i wyraźny sygnał, że polscy konsumenci poszukują mięsa wieprzowego wysokiej jakości, pochodzącego z wiarygodnego źródła. Dodatkowym atutem „wieprzowiny wiejskiej” jest jej pochodzenie głównie z regionu Lubelszczyzny, Mazowsza i Kujaw, co pozwala konsumentowi na dokonanie świadomego wyboru oraz poczucia wspierania lokalnej, rodzimej produkcji.
W 2010 roku „puławiaki” ruszyły na podbój stolicy i mamy, wcale nie cichą, nadzieję, że w ślad za nią nasze łaciate świnie i „wieprzowina wiejska” zdobędą zwolenników wśród mieszkańców innych polskich miast.
Zapraszamy do współpracy hodowców i producentów trzody chlewnej zainteresowanych hodowlą i tuczem świń puławskich. Warunki współpracy znajdują się w trójstronnej umowie handlowej.
Do pobrania