W 2016 r. chiński import mięsa wieprzowego (bez podrobów) wyniósł ok. 1,6 mln ton i był ponad dwukrotnie wyższy niż przed rokiem. Chiny zwiększyły znacznie przywóz z uwagi na spadek produkcji i wzrost cen, spowodowany redukcją krajowego pogłowia trzody chlewnej. Największa dynamika wzrostu importu miała miejsce w pierwszej połowie roku, a w ostatnim kwartale zwiększył się on już tylko o jedną trzecią. Wzmożony popyt Chińczyków na wieprzowinę wykorzystali z powodzeniem unijni eksporterzy, którzy byli głównymi dostawcami na rynek chiński i zwiększyli dostawy o 89% do ponad 1 mln ton, co stanowiło 68% udziału w chińskim imporcie. Największym eksporterem wieprzowiny na rynek chiński były w ubiegłym roku Niemcy, przed Hiszpanią i USA. Unijna wieprzowina była szczególnie atrakcyjna na chińskim rynku ze względu na osłabienie wartości euro wobec dolara amerykańskiego. W drugiej połowie roku dostawy na rynek chiński zwiększyły znacznie USA, Kanada i Brazylia, ze względu na konkurencyjne ceny. Coraz więcej zakładów amerykańskich uczestniczy w specjalnym programie produkcji bez użycia raktopaminy, zyskując zezwolenia na wysyłki na rynek chiński. Ruszył także wywóz wieprzowiny z Brazylii, po zatwierdzeniu tamtejszych zakładów produkcyjnych przez chińskie władze. Udział UE w rynku chińskim w drugiej części roku zmalał na korzyść dostawców amerykańskich i brazylijskich.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. BPEX

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand