Unia przyjęła obowiązkowe przepisy dotyczące umieszczania na etykietach kraju pochodzenia w odniesieniu do świeżej wieprzowiny, mięsa baraniego i koziego oraz mięsa drobiowego. Rozporządzenie w tej sprawie wejdzie w życie 20 dni po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym UE (prawdopodobnie pod koniec listopada br). Większość nowych przepisów zacznie obowiązywać trzy lata po ich publikacji, co oznacza, że wiele z nich nie będzie stosowana do listopada 2014. Obecnie umieszczanie kraju pochodzenia na etykietach jest obowiązkowe dla świeżej wołowiny, co wprowadzono w czasie kryzysu BSE (tzw. choroba szalonych krów), jak również dla owoców i warzyw, miodu oraz oliwy z oliwek. Ponadto Komisja Europejska ma czas do grudnia 2014 roku na ocenę możliwości zastosowania podobnych oznaczeń w przypadku mięsa użytego jako składnik, innych gatunków mięsa, świeżego mleka, mleka jako składnik, nieprzetworzonej żywności, produktów jednoskładnikowych oraz składników, które stanowią ponad 50% składu produktu.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand