Jeszcze jesienią tego roku holenderska wieprzowina uzyska szerszy dostęp do rynku chińskiego. Chińskie władze zatwierdziły do eksportu na swój rynek dwa zakłady przetwórcze z Holandii – Vion Food Group oraz Van Rooi Meat. Rząd holenderski już od lat starał się o otwarcie chińskiego rynku dla krajowej wieprzowiny. W 2008 r. osiągnięto dwustronne porozumienie, w wyniku którego chińscy eksperci rozpoczęli kontrole holenderskich rzeźni. Do tej pory jednak, z Holandii na rynek Państwa Środka możliwe były jedynie wysyłki jelit świńskich. Chiny mogą stać się bardzo ważnym rynkiem zbytu dla produktów wieprzowych traktowanych w Holandii za uboczne, np. świńskie nogi czy wnętrzności.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 20.09.2011

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand