Federalny Urząd Statystyczny Niemiec (Destatis) poinformował, że w pierwszej połowie 2011 r. produkcja przemysłowa mięsa w Niemczech wyniosła 4 mln ton, co oznacza 1,1% wzrost (o 43,7 tys. ton) wobec tego samego okresu 2010 r. Tendencja ciągłego, znacznego wzrostu produkcji mięsa (średnio 4% rocznie od 2005 r.), jaka miała miejsce w ostatnich latach, została zatem zatrzymana. Na osłabienie wzrostu produkcji mięsa w tym roku miały wpływ niewielki wzrost liczby ubojów trzody chlewnej oraz spadek ubojów bydła. Liczba ubojów drobiu zwiększyła się w stopniu umiarkowanym (o 3%) wobec średnio 6,8% wzrostu rocznie od 2007 r.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Destatis z dn. 15.08.2011

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand