Chińskie władze planują sprzedaż 200 tys. ton mięsa wieprzowego z zapasów interwencyjnych na rynek krajowy w celu stabilizacji cen. W czerwcu br. ceny wieprzowiny w Chinach wzrosły w porównaniu z rokiem ubiegłym o ponad połowę, a inflacja zwiększyła się do poziomu najwyższego od 3 lat. Wielkość sprzedaży z zapasów będzie miała niewielki wpływ na rynek, ponieważ stanowi jedynie poziom jedno-lub dwudniowego krajowego zapotrzebowania. Na początku lipca rząd chiński przedstawił założenia nowej polityki wparcia dla krajowego sektora trzody chlewnej – m. in. dopłaty do produkcji oraz rekompensaty za sztuki padłe na skutek epidemii chorób. Niski poziom produkcji to rezultat redukcji pogłowia świń w 2010 r., spowodowany 20% spadkiem cen w ciągu 15 miesięcy do marca 2010 r. W dn. 1 lipca br. ceny hurtowe wieprzowiny na rynku chińskim osiągnęły rekordowy poziom 3,95 USD/kg. Chiński indeks wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych (CPI), główny miernik inflacji, wzrósł w czerwcu br. do 6,4%.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 21.07.2011

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand