Rząd chiński przedstawił założenia nowej polityki wparcia dla krajowego sektora wieprzowiny. Działania mają na celu zwiększenie produkcji trzody chlewnej, ustabilizowanie cen mięsa oraz złagodzenie rosnącej inflacji. Jeszcze w tym roku władze Chin przeznaczą 2,5 mld CNY (384 mln USD) na pomoc dla wielkotowarowych gospodarstw produkcyjnych trzody. Rolnicy będą mogli otrzymać dopłaty w wysokości 100 CNY (15 USD) za każdą hodowaną świnię oraz rekompensaty w wysokości 800 CNY (123 USD) za każdą sztukę padłą w wyniku choroby lub innych okoliczności zewnętrznych. W 2010 r. wielu chińskich producentów trzody chlewnej zrezygnowało z dalszej hodowli ze względu na niski poziom cen żywca. Na tegoroczną zwyżkę notowań duży wpływ mają rosnące ceny kukurydzy, ważnego składnika pasz dla trzody, a także wysokie koszty robocizny. W czerwcu br. ceny wieprzowiny na rynku chińskim wzrosły w skali roku o 57%, w skali miesiąca o 11%, a inflacja zwiększyła się do poziomu najwyższego od 3 lat. Chiński indeks wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych (CPI), główny miernik inflacji, wzrósł w czerwcu br. do 6,4% wobec 5,5% w maju i 5,3% w kwietniu br.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. PigProgress z dn. 14.07.11 i ThePigSite z dn. 12.07.11



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand