Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych trzech kwartałów br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 3 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 30% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (51%) oraz podroby i słonina (41%), których wysłano odpowiednio o 50% i 21% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (-20%), kiełbas i przetworów (-9%) oraz żywca wieprzowego (-55%). Poziom wywozu stopniowo obniżał się od sierpnia br. ze względu na spadek popytu ze strony Chin i wyższe dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii. We wrześniu br. dynamika wzrostu unijnego wywozu wyniosła już tylko 6% w skali roku i była najniższa od początku tego roku.

W omawianym okresie br. największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były nadal Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczące wzrosty wywozu. Pozwoliło to na złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i wzrost cen, zapoczątkowany wiosną. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do września tego roku były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Prawie wszystkie, oprócz Korei Płd., zanotowały znaczne wzrosty zakupów unijnej wieprzowiny. Chiny zakupiły rekordową ilość, o 83% więcej unijnych produktów wieprzowych niż w pierwszych trzech kwartałach ubiegłego roku (ok. 1,4 mln ton), w tym ponad dwukrotnie więcej mrożonego mięsa i ponad jedną trzecią więcej tłuszczy i podrobów. Znaczny wzrost wywozu do Chin był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. We wrześniu br. tempo wzrostu wywozu na rynek chiński spadło jednak do 6%, jednocześnie ceny wieprzowiny w UE obniżyły się w październiku br. o 4,5% w skali miesiąca.

Od stycznia do września br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 24 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 6% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze. Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 8% do 16,3 tys. ton.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand