Chiny powiadomiły oficjalnie o rozpoczęciu importu amerykańskiej wieprzowiny wyprodukowanej po 1 maja 2010 r. Wysyłki tego gatunku mięsa z USA, Kanady i Meksyku do Chin zostały wstrzymane w kwietniu 2009 r. w wyniku zagrożenia wirusem nowej grypy A/H1N1 zwanej potocznie „świńską” i obaw dotyczących konsumpcji. Po naukowym stwierdzeniu braku ryzyka, chińskie władze sanitarno-weterynaryjne zniosły ograniczenia w grudniu 2009 r., lecz do tej pory nie wznowiono handlu z USA, pomimo iż porozumienie w tej sprawie Chiny i USA osiągnęły już w marcu br. Przed wprowadzeniem restrykcji, w 2008 r. Chiny i Hongkong były trzecim pod względem wielkości rynkiem zbytu dla amerykańskiej wieprzowiny o wartości ok. 690 mln USD (400 tys. ton). W 2009 r. sprzedaż tego mięsa do tego regionu obniżyła się o 39% ilościowo i o 42% wartościowo.
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand