Największa chińska prowincja oferuje rolnikom subsydia za produkcję soi w miejsce kukurydzy. Wsparcie to ma na celu zmniejszenie areału kukurydzy. Chiny borykają się z wysoką podażą kukurydzy, spowodowaną m.in. znacznymi zapasami z rządowych rezerw, które są uwalniane na krajowy rynek. Według szacunków chińskiego centrum ds. zbóż i oleistych, subsydia wpłyną na dodatkowe przeznaczenie ok. 433 tys. hektarów pod uprawę soi.

Chiny stawiają sobie za cel zwiększenie powierzchni upraw soi w okresie do 2020 roku o 37% do 18,9 mln ton z prognozowanych w bieżącym sezonie 12,5 mln ton. W dalszym ciągu jednak taki poziom zbiorów będzie znacznie poniżej zapotrzebowania kraju. Chiny są znaczącym importerem soi. Przywóz tego gatunku w przyszłym roku jest prognozowany na 86 mln ton.

Według oficjalnych źródeł, w bieżącym sezonie Chiny zbiorą 201,5 mln ton kukurydzy, tj. o 2,3% mniej w porównaniu z poprzednim sezonem. Prognozowane jest znaczne zwiększenie zużycia kukurydzy – o 12% do 199 mln ton, z czego 60% będzie stanowiło zużycie na cele paszowe. Zapowiadany jest spadek chińskiego importu kukurydzy - o 1 mln ton w ujęciu sezon do sezonu do 2,2 mln ton, co oznacza spadek o 69%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Reuters i innych źródeł

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand