Rosyjskie służby sanitarno-weterynaryjne poinformowały o zamiarze stopniowego znoszenia zakazów importu wieprzowiny z amerykańskich zakładów produkcyjnych. Decyzja zapadła w wyniku zapewnienia Amerykanów co do spełnienia rosyjskich wymogów z zakresu bezpieczeństwa żywności. Pod koniec 2009 Rosja wstrzymała prawie cały import wieprzowiny produkowanej w USA, stopniowo dyskwalifikując kolejne amerykańskie zakłady mięsne. Przyczyną wprowadzenia embarga przez Rosjan był nadmierny poziom zawartości antybiotyków w amerykańskim mięsie, co było niezgodne z rosyjskimi przepisami.
Pomimo początkowej różnicy stanowisk i fiaska bilateralnych rozmów w tej sprawie w styczniu br., Amerykanie zgodzili się jednak na dostosowanie do wymogów Rosji. Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) opracował nowe wytyczne dla rodzimych zakładów mięsnych, które zamierzają eksportować wieprzowinę do Rosji. Według nowego systemu zatwierdzania zakładów do eksportu, wieprzowina przeznaczona na rynek rosyjski nie może zawierać pozostałości antybiotyków z grupy tetracyklin i musi pochodzić z ubojni, które stosują program do wykrywania pozostałości tych antybiotyków. USDA będzie również kontrolował w tym zakresie producentów trzody. Według danych USDA, w okresie od stycznia do października 2009 Rosja zakupiła na rynku amerykańskim wieprzowinę o wartośc 162 mln USD – o 44% mniej niż w tym samym okresie 2008. Rosja należy do czołowych odbiorców wieprzowiny z USA.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Agra Europe Weekly