W dniu 25.02.2010 Ministerstwo Rolnictwa Kanady poinformowało, że Chiny wyraziły zgodę na wznowienie importu kanadyjskiej wieprzowiny. W wyniku zakończonych niedawno negocjacji OIE (Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt) uznała standardy kanadyjskiego mięsa wieprzowego i potwierdziła naukowo jego bezpieczeństwa.
Wysyłki wieprzowiny z Kanady, USA i Meksyku do Chin zostały wstrzymane wiosną 2009 w wyniku zagrożenia wirusem nowej grypy A/H1N1 i związanych z tym obaw dotyczących spożywania mięsa wieprzowego. Po stwierdzeniu braku ryzyka, chińskie władze sanitarno-weterynaryjne zniosły ograniczenia w grudniu 2009, lecz do tej pory trwają ustalenia dotyczące warunków wznowienia handlu. W 2008 Kanada wyeksportowała do Chin wieprzowinę o wartości 45 mln USD.
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Agra Europe Weekly
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand