Konsolidacja polskiej branży mięsnej przyspieszyłaby wtedy, kiedy do Polski weszłyby wielkie międzynarodowe koncerny z Japonii czy USA - powiedział serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ-PIB).
 
Konsolidacja sektora mięsnego to proces bardzo długotrwały. - Trzeba sobie zdawać sprawę, że nigdzie na świecie nie ma tak dużej koncentracji przemysłu mięsnego, jak tytoniowego czy cukrowniczego. W każdym państwie działa dużo małych i średnich zakładów mięsnych - zaznacza Roman Urban  - Do wyjątków należy Skandynawia. W Danii, Holandii, Belgii i Wielkiej Brytanii koncentracja całego przemysłu spożywczego jest znacznie większa niż w reszcie krajów unijnych. Z kolei w europejskich krajach południowych, w Hiszpanii, Portugalii, Grecji czy Włoszech rozdrobnienie jest dużo większe niż w Polsce - dodaje.
 
Źródło: portalspozywczy.pl
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand