Według grudniowych prognoz Duńskiej Rady ds. Rolnictwa i Żywności (DAFC), średnie ceny duńskiej wieprzowiny w 2010 roku (łącznie z kosztami i zyskiem) wyniosą 1,28 EUR/kg – czyli o 2,7% mniej niż przewidywały prognozy z września 2009 i o 1,6% więcej niż w 2009 roku. Przeciętne ceny duńskiej wieprzowiny w 2009 roku wyniosły 1,26 EUR/kg, koszty produkcji łącznie z kosztami pracy, oscylowały wokół 1,36 EUR/kg. Niski poziom cen mięsa analitycy przypisują ostatnim prognozom, które mówią, że produkcja wieprzowiny w UE w 2010 będzie tylko nieznacznie wyższa od tej z 2009. Ceny mogą jednak wzrosnąć, jeśli obniży się produkcja w Ameryce Północnej, poprawi się światowa sytuacja gospodarcza i odbuduje popyt. Na równowagę cen wpłyną prawdopodobnie obniżające się stopy procentowe oraz perspektywy niskich i stabilnych cen pasz.
 

Ceny duńskiej wieprzowiny i żywca (EUR)

 

 

2008

 

2009

 

2010-P*

 

2011-P*

 

% Zmiana 10/09

 

Wieprzowina (cena brutto/kg)

 

1,32

 

1,26

 

1,28

 

1,34

 

1,6%

 

Prosięta do 7 kg (cena za szt.)

 

24,33

 

25,94

 

28,09

 

28,90

 

8,3%

 

Warchlaki do 30 kg (cena za szt.)

 

43,28

 

44,08

 

46,37

 

47,85

 

5,2%

 

 

 

*P - prognoza

 

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie DAFC, Agra Europe Weekly.

 

 

 

 

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand