W dn. 21 czerwca br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/984 z dn. 7 czerwca 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę „Krupnioki Śląskie”. Są to polskie wędliny podrobowe wieprzowe, nietrwałe, parzone, z przyprawami i kaszą jęczmienną lub gryczaną, w osłonce naturalnej. Krupnioki śląskie wyróżniają się od innych produktów z tej samej kategorii dużą kalorycznością, wyrazistym smakiem i zapachem oraz kruchością. Udział kaszy w składzie surowcowym produktu wynosi 15% i jest niższy w porównaniu do podobnych produktów (20-25%). Pozostały udział stanowią surowce pochodzenia zwierzęcego. Obszar geograficzny wytwarzania krupnioków śląskich obejmuje teren województw śląskiego i opolskiego oraz gminę Dziadowa Kłoda w województwie dolnośląskim. Krupnioki śląskie od dziesięcioleci cieszą się niesłabnącą renomą nie tylko na Śląsku, ale również w całym kraju i poza granicami. Najstarsze wzmianki pochodzą z końca XVIII w. ze wsi w pobliżu Gliwic. Wyrób tych produktów nierozerwalnie związany był ze świniobiciem, które było ważnym rytuałem na Śląsku. Popularność krupnioków w XIX w. rosła również za sprawą rozwoju górnictwa, wędliny te były kalorycznym pożywieniem dla górników.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 21.06.16 (L 162)

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand